Tre av de fem partier som röstade fram Stefan Löfven som statsminister försöker förtvivlat framställa sig som oppositionspartier. Det är dömt att misslyckas.

Nu på söndagsmorgonen släpper Svenska Dagbladet en intervju med Jonas Sjöstedt (V) som ihärdigt hävdar att hans parti utgör ”vänsteropposition” trots att det är tack vare Vänsterpartiet som den här regeringen kunde bildas.

Sjöstedt lovar att han ska stoppa den politik som regeringen lovat C och L att föra, bland annat skattesänkningar för höginkomsttagare. ”Vi kommer göra allt för att förhindra det. Vi hoppas och tror att vi kommer att fälla fler delar av det här 73-punktsprogrammet”, säger han.

Om det inte går ska Vänsterpartiet fälla regeringen i misstroendevotum. Gissa vems stöd han behöver för det? Inte bara M och KD, utan också Sverigedemokraternas stöd. Det talar dock Sjöstedt tyst om. Därför att han är fast i det vänsterliberala blocket.

I gårdagens ledare menar Dagens Nyheter att C och L gjort rätt som bytt sida, och detta eftersom de är så svaga och viljelösa. DN skriver: ”Om Centerpartiet hade släppt fram Ulf Kristersson till statsministerposten skulle tvåblockspolitiken dock i praktiken ha återetablerats. Men med Sverigedemokraterna som en del av det borgerliga regeringsunderlaget. Och eftersom SD:s röster skulle ha varit avgörande i varje viktig votering hade Jimmie Åkesson fått ett historiskt inflytande, samtidigt som C och L förvandlats till hans gisslan.”

C och L skulle bli gisslan, medan SD skulle avgöra varje votering. DN anser alltså inte att C och L skulle klara av att förhandla med SD, utan lägga sig platt. Det ligger ett oerhört dåligt självförtroende bakom den analysen. Och det är nog denna brist på självtillit som förklarar hela regeringsbildningen efter valet.

De så kallade mittenpartierna har i rädsla sprungit hem till pappa Löfven för att söka en trygg famn.

Ändå hävdar C och L att de är liberala oppositionspartier. De säger så samtidigt som de håller Stefan hårt i handen. Ingen med sunda vätskor tror på det.

I och med att V, C och L har röstat fram Löfven II är de inget annat än regeringsunderlag. Och vi ska alla utkräva gemensamt ansvar av dessa fem partier.

Det är bara trams och löjliga charader att försöka hävda att man inte är regeringsunderlag när man är ansvarig för regeringens tillkomst. Politikernas förtroende skulle sjunka än mer om man fortsatte ljuga och smita från sitt ansvar som regeringsunderlag.

För demokratins skull vore det bättre om C, V och L gick ”all in” och satte sig som statsråd i Löfven-regeringen. Det är ändå i praktiken en fempartiregering. En vänsterliberal regering med S, C, V, L och MP.

Det är dessa fem partier som tillsammans och gemensamt skall ställas till ansvar för regeringens politik i nästa val.