Flera medier har uppgivit att civilminister Ardalan Shekarabi har doktorerat i upphandlingsrätt. Men enligt universitetets handlingar har han bara läst en introduktionskurs.

Ardalan Shekarabi blev civilminister i Stefan Löfvens första regering och fick fortsatt förtroende i nuvarande regering. I den rollen har han nu ansvara för offentlig upphandling och konsumentfrågor.

När ministern har presenterats i olika sammanhang har det framställts som att han doktorerat i upphandlingsrätt, vilket kräver flera års forskning och en disputation på en avhandling.

Men enligt studieintygen från Uppsala universitet var Shekarabi inskriven på forskarutbildningen men fick bara poäng för introduktionskursen, rapporterar Expressen.

I en stor intervju i magasinet Fönstret inför valet slås det fast att Ardalan Shekarabi ”doktorerat i offentlig upphandling”. Det är ingen ny företeelse att han beskrivs som innehavare av doktorshatt. Även när han själv varit närvarande har han, som vid ett seminarium i Almedalen redan 2014, presenterats som ”riksdagsledamot som doktorerat i ämnet offentliga upphandlingar”.

– Skillnaden mellan att vara doktorand och doktor i ett ämne är ungefär som att vara körkortselev och att ha tagit körkort, säger professor Michael Hellner, professor i juridik vid Stockholms universitetn.