– Det var ju två heltidsuppdrag, säger riksdagsledamoten som försvar till att hon plockat ut två heltidslöner, både från riksdagen och från kommunen 55 mil därifrån.

I valet i september blev Heléne Björklund (S) riksdagsledamot. Men hon bestämde sig ändå för att inte hoppa av sitt heltidsuppdrag som kommunalråd i Sölvesborg. I stället satt hon kvar som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under hela hösten.

Hon utkvitterade 61.282 kronor i månaden för jobbet som kommunalråd i Blekinge, samtidigt som hon fick 66.900 kronor i månaden från riksdagen. Totalt tjänade Björklund 383.046 kronor på sitt dubbelarbetande under de tre sista månader 2018.

Blekinge läns tidning har frågat Björklunds efterträdare på kommunalrådsposten, Louise Erixon (SD) och skriver ”att hon själv inte skulle ha tagit ut dubbla löner”.

– Jag hade inte kunnat se skattebetalarna i ögonen efter något sådant. Riksdagsuppdraget kräver att man är på plats i Stockholm samtidigt som kommunens verksamhet inte pausar.

Erixon konstaterar dock att Björklund troligen inte begick något regelfel. Utan att det mer, som hon ser det, handlar om moralen i att skattebetalarna tvingades stå för Björklunds dubbla heltidslöner på arbetsplatser som ligger på 55 mils avstånd från varandra.