Muslimsk gruppering patrullerar numera New York i fordon som starkt påminner om vanliga polisbilar. Kritiker liknar initiativet med shariapolis i Mellanöstern.

Initiativtagaren Maeen Ali, född i Jemen, säger till New York Times att det är mycket viktigt att ”stå upp för” och ”försvara” den muslimska gemenskapen.

Tillsammans med ett 30-tal andra har han startat en grupp, Muslim Community Patrol, som ska patrullera i bostadsområden i Brooklyn. Man kör runt i ett fordon som liknar en vanlig polisbil. Målet är att skaffa flera bilar under våren. Gruppen har nyligen genomfört träning som leddes av lediga poliser.

“Det är grannsamverkan på steroider”, säger Noor Rabah, gruppens 31-åriga viceordförande.

Initiativet med nya polisliknande bilar har skapat en backlash, skriver New York Times, även bland muslimer, som ifrågasätter behovet och vad syftet är. På nätet har patrullbilen jämförts med shariapolis i Iran och övriga Mellanöstern.

Tidningen skriver att gruppen är den första av sitt slag i USA.