Kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) har blivit kontroversiell därför att hon satt ner foten mot islamism och extremism.

Maktkampen inom Socialdemokratin i Göteborg sker bakom stängda dörrar. Men det är inte svårt att se att hur Hermanssons tydliga och konsekventa arbete för att motverka hedersförtryck och religiös extremism ligger henne i fatet. Starka krafter internt vill ha bort henne.

Utåt talar man om ”arbetsmiljö” och ”ledarstil”, men det låter inte särskilt trovärdigt. Inte heller det dåliga valresultatet. S minskade mindre i Göteborg än på riksplanet. Hermansson har också försökt rikta sig mot mitten än vänsterut i den beslutande församlingen, så som man också gjort på riksplanet. Det kan inte heller förklara motståndet mot henne internt.

”Hermansson är en av få tydliga röster mot islamism och hedersförtryck inom socialdemokratin”, skriver Göteborgs-Posten.

Hermansson har markerat hårt mot hedersförtryck och islamism i en stad som har stora problem med bägge dessa sammanhängande fenomen. För detta har hon fått hård intern kritik. När Hermansson förra året satte stopp för visningen av filmen ”Burka Songs 2.0” i kommunala sammanhang väckte det ont blod. När hon kallade aktivister i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén för extremister, startade de en civilrättslig process mot henne.

Samtidigt är enligt tidningen Anna Johansson, som vill avsätta Hermansson, personlig vän med ordföranden i islamska studieförbundet Ibn Rushd, som har kopplingar till dem som stämt Hermansson.

Med tanke på hur islamister infiltrerat Socialdemokraterna i Malmö, är det inte svårt att se likheter med konflikten i Göteborg. Det handlar om hur mycket av islams regler, traditioner och värderingar som ska styra Socialdemokratin, eller i vilket fall få partiet att se mellan fingrarna för att de tillämpas i förorterna.

Svensk politik behöver förtroendevalda som vågar ta striden med totalitära strömningar som sker i andra religioners namn. Om Hermansson faller, är det ett steg bakåt. Motstånd mot islamism och extremism innebär då politikers fall. I Sverige. 2019. Det vore illa, inte bara för Socialdemokratin.

*

Se mer: G-P i Hermansson tog kampen mot extremismen ochBehandlingen av Soffan Hermansson är ovärdig