SE INTERVJU med Jessica Stegrud som är Sverigedemokraternas andranamn på valsedeln till EU-parlamentet. Hennes erfarenheter finns i näringslivet och som samhällsdebattör i sociala medier, snarare än från partipolitiken.

– Det känns stort att bli kandidat till Europaparlamentet. Det är med stor ödmjukhet som jag tackat ja till det här, säger Jessica Stegrud i intervju med Samtidens redaktör Dick Erixon.

Jessica Stegrud kommer från näringslivet och har varit verksam som ekonom inom främst energisektorn.

Hon har inte haft några politiska uppdrag tidigare. Däremot har hon blivit aktiv röst i sociala medier. Där har hon skrivit om sociala frågor och exempelvis beskrivit hur verkligheten blir när en förälder drabbas av Alzheimers.

Stegrud växte upp på Gotland och bor nu i Skåne.

Jessica Stegrud är andranamn på Sverigedemokraternas valsedel till Europaparlamentet.

Vad är viktigast för dig i EU-projektet?

– Det är en fråga som egentligen genomsyrar allting, och det är att minska överstatligheten. Och framförallt inte öka den, som till exempel Liberalerna jobbar hårt för, säger Stegrud.

– Samtidigt finns områden där vi ska ha samverkan, som frihandel. Det finns också mycket som kan förenklas för företag och andra.

– Sedan tycker jag yttrandefriheten är otroligt viktig. Den är fundamentet för demokratin och den öppna debatten. Jag förstår inte att så många inte kan lyssna på sina motståndare. Öppen debatt är enda sättet för att nå långsiktig utveckling, säger EU-kandidaten Jessica Stegrud (SD).