Signalement vid brott bedöms olika i Norden. I Norge förmedlar medierna polisens signalement som beskriver person av intresse. I Sverige anges meningslösa signalement för att inte peka ut vissa grupper.

Polisen i Norge eftersöker sedan natten till söndagen en knivman efter att tre män blivit knivskurna i Oslo, rapporteringen i norska NRK beskriver gärningsmännen i enlighet med polisens signalement. SVT väljer att bara publicera delar av signalementet och utelämna annat.

Signalement på eftersökt knivman i norsk public service löd: ”Svensktalande smal man på 25-30 år, cirka 165 cm lång med nordafrikanskt utseende.”

I SVT, svensk public service, blev signalementet: ”Svensktalande man.”

Enligt reglerna för public service ska nyhetsförmedlingen inte göra politiska avvägningar. Detta krav har blivit mer angeläget sedan public service sedan årsskiftet tvångsfinansieras via skattsedeln.

Ändå sker publicering som inte följer reglerna om konsekvensneutralitet, dvs att medier inte ska ta hänsyn till vilka som kan gynnas eller missgynnas av nyhetsrapporteringen. Det viktiga är att nyheterna är korrekta och informerar om händelser.