Skattereformen som C och L gått med på kommer att innebära höjda skatter, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I Januariöverenskommelsen mellan S-C-MP-L ingår ett antal konkreta skattesänkningar som Annie Lööf och Jan Björklund lyft fram som skäl att rösta fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

Men nu säger finansminister Magdalena Andersson att det i uppgörelsen inte finns något mål om att sänka skattetrycket. Tvärtom.

– Det står inte något om att den samlade skattenivån ska sänkas, säger Andersson om Januariöverenskommelsen till Dagens Industri.

Samtidigt står det klart och tydligt att de ekonomiska klyftorna ska minska och Magdalena Andersson betonar fördelningspolitiken.

– Min ingång är att vi behöver skatteintäkter för att säkra välfärden i den demografiska situation som vi befinner oss i, slår hon fast.

Tidningen frågar hur Andersson ser på att C och L inte vill återinföra fastighetsskatten eller införa nya skatter på förmögenhet, arv och gåvor.

– De har också skrivit under på att fördelningspolitiken ska förbättras i den här reformen, och då utgår jag från att de har idéer om hur man ska göra det på andra sätt, säger Magdalena Andersson.

I klartext betyder det att skattesänkningarna som slopande av värnskatten för dem som tjänar mest, ska kompenseras med andra skattehöjningar.

Tidningen frågar inte Andersson hur C och L reagerat på hennes budskap om höjda skatter.