SE INTERVJU med SD:s tredjenamn på valsedeln till EU-valet, Charlie Weimers, där han ser hur EU-kritiker efter valet kan tvinga de borgerliga att stoppa utvecklingen mot överstatlighet.

– Det finns ett maktmonopol i Bryssel som består av socialdemokrater och borgerliga (EPP) som i årtionden har drivit EU mot allt mer av överstatlighet och allt mindre av mellanstatlighet där varje land kan lägga in ett veto om man inte håller med, konstaterar Weimers.

– Men nu finns möjlighet till förändring. Upp till en tredjedel av stolarna i Europaparlamentet kan fyllas av EU-realister och kritiker, och det innebär att den konservativa gruppen (ECR) som vi tillhör kan ställa krav.

Vilka krav?

– Vi kommer att ställa krav på de borgerliga om att rulla tillbaka makten från Bryssel, stoppa överstatliga förslag och EU-skatt, svarar Weimers.

– Vår röst kommer aldrig att hamna på nån som vill höja Sveriges avgift till EU, som vill göra EU större eller som vill slösa bort skattepengat på PR-kampanjer från Bryssel, slår Weimers fast.

Charlie Weimers (SD) intervjuas av Samtidens redaktör Dick Erixon.

Weimers har särskilt arbetat mot förföljelsen av kristna i Mellanöstern och han var med och skrev den resolution som EU tog om att erkänna Islamiska statens folkmord på kristna och yezidier.

Hur skiljer sig ”mångfaldens Europa” från överstatlighetens Europa?

– Sverigedemokraterna är ett EU-kritiskt parti, men vi älskar Europa, den västerländska kulturen som Sverige är en del av. Det handlar om arvet från Rom i form av rättsstaten, arvet från Jerusalem med den judisk-kristna traditionen och etiken, och inte minst arvet från Aten i form av demokrati, yttrandefrihet och filosofi. För detta är vi beredda att ta strid när andra gör allt vad de kan för att förneka vårt historiska arv, förklarar Weimers.

Han drar en tydlig gräns mellan de politiker som bara ser till EU och de som älskar Europa med alla dess olika länder och olika nationella identiteter.

Tidig konservativ debattör

– Nu slåss många om att få omfamna begreppet konservatism och det hade jag inte trott som 18-åring, säger Weimers när han blir påmind om att han som ung på 1990-talet blev omskriven som konservativ debattör.

Charlie Weimers arbetar sedan fyra år i Bryssel, först som stabschef åt EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) och nu som medarbetare i konservativa parlamentsgruppen ECR. Tidigare har han varit politiskt sakkunnig på Socialdepartementet i Stockholm och kommunalråd i värmländska kommunen Hammarö.