Förvaltningsrätten friar Sveriges unga muslimer från att ha agerat odemokratiskt. Det är inte första gången svenskt rättsväsende ger antisemitism grönt ljus, när det är muslimer som står för den.

I fredags beslutade Förvaltningsrätten att ge Sveriges Unga Muslimer rätt till de statsbidrag som de fått indragna på grund av brott mot de krav på demokrati som bidragssystemen ställer.

Förvaltningsrätten skriver i domen att ”inga direkta kopplingar till odemokratiska miljöer har kunnat göras till SUM som förening.”

– Det är en häpnadsväckande dom, säger Magnus Sandelin som är en av de konsulter som gjorde den utredning som låg till underlag för att bidragen drogs in av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF).

Skälet till domslutet är att Förvaltningsrätten godtar förklaringarna från Sveriges Unga Muslimer, SUM, när de anser att alla de extrema föreläsare som bjudit in endast är kritiska mot Israels politik. Förvaltningsrätten, under ledning av rådman Kerstin Andres, godtar denna syn.

– Det är ett otvetydigt mönster att många av föreläsarna som SUM bjudit in genom åren står för allt annat än demokratiska värderingar. Men läsningen av Förvaltningsrättens dom är ett uppräknande av hur rätten lättvindigt köper Sveriges unga muslimers förklaringar och ursäktanden i fall efter fall, säger Sandelin som i en kommentar hos Doku.nu ger flera exempel på det judehat som SUM givit en arena.

Det är inte första gången antisemitism har accepterats i svenskt rättsväsende med motiveringen att det egentligen bara är en kritik av Israels politik.

Stockholms moské vid Medborgarplatsen sålde 2005 ljudband med antisemitiskt innehåll, där man kunde höra att judar var “en sjukdom, bröder till apor och grisar” och att den enda lösningen var heligt krig mot judarna.

Frågan prövades av dåvarande Justitiekansler Göran Lambertz som friade moskén från brott mot lagen om hets mot folkgrupp, eftersom han ansåg att banden skulle ”ses i ljuset av den historiska och nutida konflikten i Mellanöstern”.