Även om Annie Lööf (C) har röstat nej till en moderat statsminister och lovat rösta för S-budget, vill hon ha samarbete med M och KD.

Det är en helt ny sorts strategi som Annie Lööf nu framför i intervju. Trots att hon just krossat moderatledarens möjligheter att bli statsminister, vill hon ha samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Jag vill att vi ska samla oss och hitta former för ett gott samarbete de kommande åren, säger Annie Lööf till Aftonbladet.

Hon tvingas dock medge att ledarna för de tidigare allianspartierna inte längre pratat politik med varandra. Något som inte är så konstigt sedan Centerpartiet har inlett en romans med Socialdemokraterna och på ett väldigt offentligt och nesligt vis sagt nej till Moderaterna trots att de lovat varandra trohet under hela valrörelsen.

”Relationen till C ändrad i grunden”

KD-ledaren Ebba Busch Thor, säger via sin presschef, att de hela tiden har velat ha ett borgerligt samarbete, men att det var Centerpartiet som valde bort det alternativet. 

”Att sätta sig i nya samtal är inte särskilt meningsfullt eftersom C och L enligt januariöverenskommelsen är förhindrade att samtala med oss i de frågor som överenskommelsen täcker, det vill säga de flesta”, skriver presschefen Johan Ingerö till Expressen

När Ebba Busch Thor i fredags medverkade i ”Skavlan” i SVT beskrev hon hur den politiska sprickan förändrat relationen till Lööf ”i grunden”.

– Vi träffas ju inte på det sättet i alliansen som vi gjorde förut, sa Busch Thor i programmet.

C-utspelet närmast skandalöst

Moderaternas toppkandidat i EU-valet, Tomas Tobé, reagerar irriterat på Lööfs uppmaning till nytt borgerligt samarbete. 

– Det är på gränsen till skamlöst. Annie Lööf har röstat fram en S+MP-regering och lovat att stödja deras budget varje år, skriver Tomas Tobé på Twitter. 

Tobé menar att det blir underligt när Lööf först gör upp med Stefan Löfven och sedan tycker att Moderaterna och Kristdemokraterna ska bestämma sig för om de vill ha en borgerlig samverken. 

–  Min förhoppning är att vi lite längre fram kan få en samverkan, men det är bara möjligt om C och L meddelar att man är beredd att stå upp för en borgerlig budget och statsminister, säger han.