Det pågår ett systematiskt mördande av oppositionella i Venezuela. Socialistregimen sätter in beväpnade styrkor mot de fattiga som protesterar, skriver Amnesty International i en rapport.

Amnesty har samlat mer än 50 vittnesmål och har dokumenterat sex fall av utomrättsliga avrättningar. I gång har offren deltagit i protester mot socialistiske presidenten Nicolás Maduro och samtliga har på något sätt visat sitt ställningstagande på sociala medier.

– Myndigheterna försöker använda rädsla och straff för att kontrollera de som efterfrågar förändring i landet. Maduros regering attackerar de fattigaste medborgarna, exakt dem som de påstår sig försvara.

Efter morden har regimen hävdat att de haft en kriminell bakgrund. Enligt Amnesty har offren smutskastats för att rättfärdiga deras död.

– Myndigheterna vill att vi ska tro att de som dog under demonstrationerna var kriminella. Men deras enda brott var att våga be om en förändring, skriver man i rapporten.

I andra fall söker regimlojala styrkor upp oppositionella i deras hem. Den 24 januari knackat man på dörren till Ramos Suárez hem i staden Carora. Hans familj hotades, misshandlades och fördes bort i en polisbuss. Ramos Suárez blev kvar och sköts två gånger i bröstet. Sedan sköt man vilt omkring sig i huset för att ge sken av att mordet skett i samband med en skottväxling. Ramos Suárez kropp ska också ha tagits från platsen för att minska möjligheterna till en grundlig polisutredning.

– Den venezuelanska rättssystemet verkar ha en policy att överge offer utsatta för övergrepp av staten. De få som vågat anmäla har lämnats försvarslösa, säger Erika Guevara-Rosas från Amnesty.