En gång är ingen gång. Men när det upprepas flera gånger på kort tid är det svårt att inte misstänka att SVT vänder sig till vänsterpolitiker när man vill göra inslag med ”mannen på gatan” eller intervjua sakkunniga.

På tre dagar har tre personer framträtt i SVT som opolitiska, men där sociala medier avslöjat att de har en tydlig politisk roll.

SVT Aktuellt 2019-01-08: Mannen på gatan är egentligen fullmäktigeledamot (V) i Jönköping. Han uttalar sig för Stefan Löfven som statsminister.

SVT Rapport 2019-01-10: Opolitisk lärare är egentligen ordförande för Vänsterpartiet i Eskilstuna. Hon bagatelliserar våldet på skolorna och skyller på bristande resurser.

SVT lokala nyheter Sörmland 2019-01-09: Mannen på gatan är egentligen projektledare på ABF. TV-teamet hade ställt sig utanför arbetarrörelsens ABF för att intervjua ”slumpmässigt” valda ur allmänheten. Projektledaren uttalar sig för att riva upp den budget som M, KD och SD röstade fram i riksdagen före jul.

I sociala medier påpekas att detta agerande undergräver trovärdigheten för public service. Vänsterpolitiker borde åtminstone inte framträda under falsk flagg, så som anonyma och opolitiska röster.