KOMMENTAR. Uppgörelsen mellan S-C-L-MP är halsbrytande på många sätt. Mest frapperande är att Sveriges mäktigaste man just nu är Jonas Sjöstedt (V). Säger han nej, faller hela skiten.

Det är begripligt att vi inte hör ett pip från Vänsterpartiet. De har ett djävulusiskt svårt val att göra: få en vänsterregering men samtidigt en image av att genomföra borgerlig politik. Eller fälla spektaklet.

Vilket är värst? Att tvingas utreda borgerliga idéer i massor eller fälla en S-märkt statsminister? Inget lätt val.

Och nu är det verkligen Vänsterpartiet som håller i taktpinnen. Det Jonas Sjöstedt och hans kamrater beslutar blir också den svenska riksdagens beslut.

Fälla eller acceptera? Det är frågan.

Mycket talar för att acceptera. Uppgörelsens ord är i hög grad borgerliga ord, men det handlar mest om utredningar. Sådana kan man sedan kasta i papperskorgen. De behöver aldrig förverkligas. Deras uppgift är att slå blå dunster i centerpartisters ögon under åren fram till nästa val, allt medan de röda partierna regerar.

Men det måste vara ett psykologiskt helvete att hela tiden försvara varför borgerliga idéer ska utredas och diskuteras.

Så talar inte, egentligen, mer för att fälla? Vänsterpartiet är ett revolutionärt parti. Man vill slå näven i bordet, blockera, svartmåla och hata politiska motståndare. Kampen! Kamrater! Kampen framför allt!

Med sådana känslomässiga behov borde det ligga närmast tillhands att störta Stefan Löfven för hans enorma svek mot arbetarproletariatet!

Hellre extraval än att tvingas lyssna på Annie Lööfs tjat om avreglerad arbetsrätt och Jan Björklunds gnabb om att ta bort värnskatten för höginkomsttagare.

Frågan är hur mycket stake det finns i Vänsterpartiet. Vågar man utmana och fälla Socialdemokraterna?

Lars Werner vågade 1990. När Ingvar Carlsson föreslog lönestopp och strejkförbud röstade VPK nej och fällde regeringen.

Vågar Jonas Sjöstedt fälla Socialdemokraterna denna gång, då S ger en bild av att man ska föra en borgerlig politik som i vissa stycken går längre än vad Fredrik Reinfeldt gjorde under sina åtta år?

Att vara stödparti, eller inte vara, det är frågan!