KOMMENTAR. Vänsterpartiet släpper nu fram Löfven som statsminister, men hotar samtidigt med misstroende om regeringen lägger fram skarpa liberala förslag i riksdagen.

Vid sin pressträff i riksdagen vid kl 10.30 meddelar Jonas Sjöstedt (V) att hans parti kommer att rösta gult, och alltså släppa fram Stefan Löfven som statsminister för en S-MP-regering som bundit upp sig i januariöverenskommelse, JÖK, med C och L.

Men Vänsterpartiet tänker inte tillåta att regeringen lägger fram de förslag som ingår i JÖKen, utan istället rikta misstroendevotum mot Löfven.

– Vi riktar en tydlig varning till Löfven: Lägg inte fram dom, säger Jonas Sjöstedt.

När V riktar misstroende får V tillsammans med M, SD och KD majoritet i riksdagen och kan alltså fälla regeringen.

Därmed är Januariöverenskommelsen satt i schackmatt. Så fort regeringen ska förverkliga uppgörelsen kommer V att fälla regeringen.

Det är ironiskt, eftersom Annie Lööf sagt att hennes uppgörelse med S beror på att SD skulle få inflytande över varje förslag som en M-KD-regering hade lagt fram i riksdagen. Nu blir det i praktiken samma sak, fast det är Vänsterpartiet som får veto mot S-MP-regeringens politik.

– Vi får inflytande under mandatperioden.

– Vi har stoppat den här klausulen [i S-C-L-MP-uppgörelsen] och gjort den helt irrelevant innan den ens har trätt ikraft.

– Vi har säkrat stöd för våra reformer.

– Vi vill ha en Löfven-regering, en regering utan borgerliga partier.

– Det är faktiskt så att det enda parti som fått som det har velat i regeringsbildningen är vi, avslutade Jonas Sjöstedt (V).

Det är faktiskt så att man nog måste ge Sjöstedt rätt i den analysen. Centerpartiet och Liberalerna ser nu ut att bli dörrmattor för en vänsterregering som bara kan få igenom vänsterpolitik.