Väljarnas dom över regeringsöverenskommelsen är hård. Redan innan Stefan Löfven har tillträtt har hans regeringsunderlag sjunkit ihop och skulle tvingas avgå om det vore val idag.

Miljöpartiet och Liberalerna åker ur riksdagen, Centerpartiet tappar stora delar av sina väljare. Mycket av det stöd som Löfven II bygger på eroderar snabbt. Väljarna ger inte partiledningarna godkänt för deras Januariöverenskommelse, JÖK.

Det visar Sifos januarimätning, som istället ger egen majoritet i riksdagen till Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. SD får 19,9 procent, M 19,5 procent och KD 7,5 procent. Tillsammans ger det 179 mandat. Det krävs 175 för egen majoritet.

Värst går det för Liberalerna som har tappat en tredjedel av sina väljare sedan valet.

– Det får anses som rekordartat tapp så nära ett val, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till G-P.

Demokrati ger ett friskt, livaktigt och kritiskt tänkande samhälle. Partierna har vridit sig som maskar för att försöka ge logisk förklaring till det man kommit överens om: en vänsterregering som ska föra borgerlig ekonomisk politik och som samtidigt ska återuppta en extrem invandring med kanske två hundra tusen nyanlända per år. Detta eftersom anhöriginvandringen ska släppas fri, vilket enligt experter också ger många fler asylsökande, som noga kollar vilka länder som ger mest.

Det var inte detta väljarna röstade för. Vänsterväljarna röstade inte på S och V för att värnskatten, skatten på de allra högsta inkomsterna, ska slopas. Väljarna som valde C och L gjorde det i förvissningen om att man röstade för Ulf Kristersson som statsminister. Nu visar det sig att deras röst används för att släppa fram Stefan Löfven.

Svek är ett ord som väl summerar vad den nu tillträdande regeringen står för.

Därför är det inte märkligt att väljarna flyr regeringsunderlagets fem partier: S, V, C, L, MP.

Nu hänger mycket på vilken opposition fempartikoalitionen kommer att möta i riksdagen. Det är viktigt att det dö-läge som rådde under förra mandatperioden ersätts med en tuff och saklig kritik av regeringen.

Svenska folket behöver se att det i politiken finns alternativ till ohederliga överenskommelser och svek.

Jag vet att det finns många uppgivna medborgare där ute i vardagen som tappat tilltron till att deras röst betyder något annat än som brickor i ett cyniskt maktspel. Min uppmaning till dem är: ge inte upp! Demokrati är inte ett val vid ett tillfälle, utan en serie val där väljarna får chansen att skapa om det politiska landskapet. Om rösten 2018 inte innebar någon förändring kan det ske desto större förändringar efter nästa riksdagsval.

Chanserna till förändring har inte minskat, utan ökat. Fler får upp ögonen för vad gamla maktpartier går för.

Januarimätningen från Sifo ger understöd till den prognosen. Håll ut! Ge inte upp! Förändringarna kommer för dem som inte ger upp.

TABELL
Sifo januari 2019 (jmf m valresultat 2018)

Socialdemokraterna: 29,3 procent (+1,0)
Sverigedemokraterna: 19,9 procent (+2,4)
Moderaterna: 19,5 procent (-0,3)
Vänsterpartiet: 8,5 procent (+0,5)
Kristdemokraterna: 7,5 procent (+1,2)
Centerpartiet: 6,9 procent (-1,7)

Miljöpartiet: 3,9 procent (-0,5)
Liberalerna: 3,6 procent (-1,9)