”Socialism för 2000-talet!” Det var parollen när Venezuela under Hugo Chavez 1998 började förstatliga näringslivet. Nu lever Venezuelas folk i misär och gör uppror mot den socialistiska regimen.

Många miljoner protesterar på Venezuelas gator mot den vänsterregim som svenska medier och vänsterkrafter under många år hyllade. Inte minst uppskattat var Hugo Chavez hånfulla utfall mot USA:s dåvarande president George W Bush.

Att socialisterna genom förstatligandet av oljeindustrin och mycket annat drev landet mot bankrutt och fattigdom har mötts av tystnad i Sverige. Än i dag låter svenska medier bli att tala om att regimen är socialistisk. Efter Hugo Chavez, som dog 2013, tog hans vicepresident Nicolás Maduro över styret.

Svenska hyllningar

Vänsterpartisten Ali Esbati hyllade 2009 regimen för dess “ i verklig mening demokratiserande betydelse för landet”. Göran Greider beklagade maktmissbruket men menade att Venezuela var på väg “ut ur fattigdomen och in i en modern välfärdsdemokrati”. I Aftonbladet kallades Chavez för en av våra största frihetshjältar.

Så sent som 2013 skrev partiledaren Jonas Sjöstedt (V) att Venezuela var ett ”gott exempel” inte bara för Latinamerika.

När SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson 2007 skulle beskriva Hugo Chavez lät det så här från public service: ”För flera länder i Latinamerika är han en hjälte och en välgörare … Han har förstatligat multisarna Exxon, BP och Shell, vilket också gett honom en gloria.”

Oppositionen i Venezuela vann överlägset parlamentsvalet 2015 men Maduro vägrar erkänna resultatet med kommentaren: “Vad vi misslyckas med i valurnorna tar vi igen med vapen.”

På samma sätt som socialisten och den svenska Socialdemokratins nära vän Robert Mugabe körde sitt land, Zimbabwe, i botten med svält som följd, har vänsterregimen i Venezuela förstört landets ekonomi. Förut fanns ett fungerande näringsliv, stora oljeinkomster och livsmedelsproduktion.

Nu lever befolkningen i en ofattbar misär och flera miljoner har flytt landet. Huvudstaden Caracas har den högsta mordstatistiken i världen. Korruptionen är en av de värsta och mest utbredda i världen.

Oppositionen har initiativet

Det är därför inte svårt att finna förklaringar till de omfattande demonstrationerna som nu sker i landet.

Dessutom ställer nu omvärlden upp på oppositionen. Regimen med Nicolás Maduro i spetsen blir alltmer internationellt isolerad. Allt fler ställer sig bakom ordföranden i nationalförsamlingen Juan Guaidó – som utropat sig till tillfällig president.

Donald Trump har nu erkänt Guaidó som president. ”USA behåller de diplomatiska relationerna med Venezuela och kommer att genomföra våra relationer med Venezuela genom tillfällige presidenten Guaidós regering, som har erbjudit vår personal att stanna i Venezuela”, säger utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

De flesta länderna i närheten ställer sig bakom Juan Guadió, däribland Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay och Peru.