KOMMENTAR. Det surrar i luften. Det ska finnas två ”uppgörelser” om regeringslösningar som Centerpartiet nu diskuterar. Vad medierapportörerna glömmer är dock att dessa uppgörelser ännu saknar stöd i riksdagen.

Först meddelades att S-C-MP-L kommit överens om bland annat arbetsrätten, ökad migration och återinförd flygskatt. S ska ha gått med på större kompromisser än i överläggningarna i december.

Förre statsministern Göran Persson har inte sett uppgörelsen men tycker ”det bara är larvigt”, enligt Expressen. Han har tidigare förutspått att det blir en M-KD-regering.

Också socialdemokratiske redaktören Widar Andersson är skeptisk. Tanken att S ska regera med ”en svärm av” småpartier är inte lockande för honom. Det skulle innebära att S ”än mer försvagar sin konservativa flank och riskerna för väljarförluster till M och SD skulle vara betydande”, skriver Andersson i Folkbladet.

Medierapporterna glömmer dessutom ofta bort att påpeka att Vänsterpartiets stöd är ett absolut krav för att denna uppgörelse ska bli verklighet. Kommer Jonas Sjöstedt att villigt släppa fram en regering som lovar att luckra upp arbetsrätten, något som inte den moderatledda regeringen gjorde under sina åtta år 2006-14?

Sedan kom uppgifterna om att M-C-L-KD kommit överens om ett annat dokument. I det skall en anti-SD klausul finnas som förbjuder moderata och kristdemokratiska regeringsföreträdare, riksdagsledamöter och partikanslier att ha kontakt med SD i utskottsarbetet.

Detta strider mot demokratiska principer. I riksdagen ska enligt grundlagen de folkvalda ledamöterna i utskotten diskutera regeringens förslag och riksdagsmotioner och avlämna utskottsbetänkanden. Riksdagsordningen utgår ifrån att riksdagsledamöterna är fria att samtala och debattera med varandra under arbetets gång. Allt annat skulle vara absurt.

Också här glömmer medierna att rapportera att denna uppgörelse inte blir verklighet utan att Sverigedemokraterna ger sitt stöd. Skulle något parti rösta igenom en klausul som innebar systematisk mobbning av det egna partiets representanter i den folkvalda församlingen?

Alltså: ingenting har hänt. Fortfarande är det så att Annie Lööf måste välja: antingen en regering med stöd av V, eller en regering som behöver stöd av SD.

Skälet till detta läge är att svenska folket har bestämt att det ska vara så. Om Centerpartiet inte accepterar detta, underkänner man demokratin. Och anser att partier ska bestämma utan hänsyn till vad miljontals väljare sagt i valet.

Det är vad striden handlar om: ska svenska folkets beslut respekteras eller inte. Om Centerpartiet inte gör det, är det naturliga att vi går till extraval så att folket får ge ett nytt utslag utifrån vad man nu vet om partiernas agerande efter höstens val.