För första gången på 24 år har Göteborg något annat än en Socialdemokratisk ledning. Moderaternas starke man i staden anser att man ska samtala med Sverigedemokraterna på riksplanet.

Det är i en intervju för DN som den nye kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) får frågor om hur han ser på andra partier. Själv har han funnit en mycket unik lösning för kommunstyret i Göteborg. Allianspartierna styr, detta efter valteknisk samverkan med V, MP och FI.

En förklaring till denna udda lösning kan vara att Josefson kommer från näringslivet. Han har arbetat i Volvo och SKF som systemvetare och var fritidspolitiker så sent som för ett år sedan. I näringslivet behöver man alltid söka nya lösningar och man ser till resultat.

Eftersom det finns fem block i kommunfullmäktige – alliansen, rödgrönrosa, Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna – kunde Josefson också få igenom sin budget även om hans block bara har 24 av 81 ledamöter. Detta eftersom man trots allt är det största blocket.

I intervjun får han frågor om svårigheterna med att bilda regering på riksplanet. I vilken mån kan man styra med Sverigedemokraterna?

– Jag förordar att man går fram med en alliansregering i första läget och sedan att man söker ett passivt stöd för en sådan. Det hade varit det bästa. I praktiken kan man ju säga att det redan sker samarbeten med Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag. Jag menar, man förhandlar om regeringens propositioner i utskotten. Både den borgerliga regeringen och nuvarande regering har ju tagit stöd av Sverigedemokraterna i olika frågor, så att låtsas att de inte finns, att de inte har betydelse, så är det ju inte.

DN: Men det finns en laddning kring att prata med dem?

– Jag förstår att det finns en laddning, men samtidigt: 20 procent av väljarkåren har lagt sin röst på partiet. Det är klart att man måste kunna prata med dem. Det är inte samma sak som att göra en bred uppgörelse, gå i koalition eller samverka om budgeten. Men man måste kunna prata med dem.

Josefson vill dock inte förespråka ett nytt konservativt block. För att få inflytande behöver man söka sig åt mitten, säger han. Han vill hålla fast vid samarbetet med mittenpartierna C och L, så att de inte går över till vänstersidan.