REFERAT. I riksdagens partiledardebatt målade statsminister Stefan Löfven (S) upp en ljus bild av framtiden. Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson var mer kritiska.

Stefan Löfven ville gärna framstå som segrare i den utdragna regeringsbildningen. Han målade först upp en ljus bild, om hur sysselsättningen är hög och ekonomin god.

Samtidigt kunde han inte utelämna att brottsligheten. ”Vi vet vad som behöver göras för att knäcka de kriminella gängen”, sa han. ”Staten kommer att knäcka gängen.” Men inte mycket handlade om vilka nya insatser som skulle ske.

Löfven gjorde också en internationell utblick inför Europaparlamentsvalet i maj. ”Jag kommer att ta debatten med dem som vill lämna EU”, lovade han.

Han avslutade med att rapportera sitt stämningsläge: ”Jag känner lust”.

Kristersson: Jag tackar V för sänkta skatter

Moderatledaren Ulf Kristersson hade en mer kritisk analys. Det har nu bildats ”en regeringskonstellation som förenas i vad de är emot. S ska nu genomföra vad de bekämpats i decennier. Det är de ovilligas pakt.”

Han lovade att ”M kommer att vara ett borgerligt parti att lita på.” Även om han tackade Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet för att de nu ingår i en majoritet som avskaffar värnskatten, och därmed sänker skatten för de som tjänar allra mest.

Han var sedan mycket kritisk till att det inte fanns en sammanhållen agenda för regeringspolitiken. ”Den här regeringen prioriterar altaner”, sa han, och tillade, ”Sverige behöver inte ett ledighetspaket”.

Åkesson: Vi är en offensiv konservativ opposition

Jimmie Åkesson konstaterade att Sverige efter fyra månaders regeringskaos är tillbaka på ruta ett: ”Vi har ingen ny statsminister, ingen ny regering. Samma partier besitter makten i Rosenbad”. Detta överensstämmer inte alls ”med den vilja väljarna gav uttryck för i valet”.

Han beskrev sedan att ”ett nytt politiskt landskap växer fram. Nu företräder regeringen hela den vänsterliberala alliansen i riksdagen”.

Mot det regeringsunderlag som S, C, V, L och MP utgör kommer Sverigedemokraterna att vara en tydlig opposition.

”Vi är en offensiv opposition mot slapphänt hantering av brottslighet, mot kravlös splittrande integrationspolitik, mot ansvarslös migrationspolitik, mot skattesänkningar för de rikaste på bekostnad av de sjuka”, deklarerade Åkesson.

Hans parti kommer framöver ”att vara en offensiv konservativ opposition här i riksdagen. Vi kommer att ta kampen för tryggheten på gator och torg. I hemmet. På jobbet. På ålderdomen. Vid arbetslöshet.”

Åkesson påpekade också att Sverigedemokraterna är ”för det öppna Sverige”. Han talade om ”vikten av handel och gemensamma ansträngningar” internationellt. Men han lade till att det handlar om öppenhet som inte äventyrar tryggheten och vår självständighet.

Lööf: Mer liberal reformpolitik

Centerledaren Annie Lööf försökte förklara varför hennes parti valde den lösning som regeringsbildningen hamnade i. Hon menade att hennes parti kommer att få ”ordentligt genomslag för liberal politik”. Hon lovade att ”fler liberala refomer ska genomföras än på de två senaste mandatperioderna”.