”Hej och välkommen!” Gränspolisen slår larm om att de inte kan hantera grupper som kommer till svenska gränsen, utan tvingas låta dem passera utan kontroll.

Enligt justitieminister Morgan Johansson ska de inre gränskontrollerna fortsätta eftersom det finns en förhöjd hotbild mot Sverige. Men i praktiken fungerar inte gränskontrollen eftersom man inte har resurserna som krävs.

För TT berättar polisinspektör Robert Lindström vid gränspolisenheten
i Frihamnen i Stockholm att man för några dagar sedan inte hade möjlighet att kontrollera åtta uzbeker med turistvisum. Om gränspolisen hade haft tillräckliga resurser hade de förmodligen blivit nekade inresa.

– Men det var snarare ”hej och välkommen”. Vi har ingen möjlighet att hantera åtta stycken på två personer, säger han.

Turistvisum kan ifrågasättas

När utomeuropeiska resenärer tagit sig in i något av EU-länderna med turistvisum finns skäl för noggrannare kontroll om de direkt åker vidare till andra länder.

– Man flyger inte från Uzbekistan, en resa runt halva jordklotet, för att landa i Baltikum och sedan direkt åka vidare och hälsa på en kompis i Rinkeby i Sverige. Det är nödlögner man ständigt använder sig av, säger han.

Inresa från Centralasien till Sverige sker just nu i hög grad via Stockholms hamnar.

Exempelvis kommer uppemot 2 000 uzbeker årligen på detta sätt. Och gränspolisen har inte möjlighet att kontrollera dem eller andra utländska grupper som anländer denna väg.

Oron inom gränspolisen förstärks av att medborgare från Uzbekistan varit misstänkta i flera terrormål de senaste åren. En terroristrättegång pågår just nu med flera medborgare från Uzbekistan inför rätta och den terrordömde Rakhmat Akilov är även han uzbek.

Gränspolisen hinner inte

I fredags kom exempelvis 95 ukrainare som gränspolisen i Stockholms frihamn inte kunde hantera.

– Vi har ju inte ens lokaler. För att göra en ordentlig kontroll så måste man dessutom hålla förhör, och det är ju en hel process. Vi skulle inte hinna bli klara innan båten går tillbaka till Riga igen, säger Lindström.

Misstanken är att det mest handlar om svart arbetskraft som passerar, men också internationella stöldligor. Det går inte heller utesluta att också potentiella terrorister använder denna öppna och okontrollerade väg in i Sverige.

Även den mest basala utrustningen saknas

Gränspolisen är ”ofattbart underbemannad”, säger huvudskyddsombudet Ulf Rydström vid gränspolisen i region Stockholm. Det saknas lokaler, datorer och passläsare som kan skanna handlingar för att se om de är äkta och även ge mer information om personen.

– Gränspolisens ledningsgrupp känner till det här, och varför de inte upplever samma obehag som Robert förvånar mig storligen. Det här borde skaka om dem i grundvalarna, säger Rydström.

De omfattande bristerna tillåts uppstå trots att regeringen med hänvisning till en förhöjd hotbild mot Sverige sagt att de inre gränskontrollerna ska förlängas.

Poliser slår larm – inget händer

Gränspoliserna har slagit larm till justitiedepartementet. De har fått ett skriftligt uttalande från departementet som inte vill kommentera läget: ”Vi förutsätter att Polismyndigheten utför arbetet med de återinförda kontrollerna vid inre gräns på det sätt som krävs för att syftet och ändamålet med kontrollerna ska tillgodoses.”

– Jag kan säga så här, vi har allt annat än kontroll, säger Lindström till TT.