I debatten talas om vad Löfven ska släppa till så att V blir nöjda. Men tänker C gå med på att V får inflytande över regeringens politik?

Det var ju ett så strängt krav att det skrevs in i klartext i Januariöverenskommelsen, JÖK: ”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

När så Jonas Sjöstedt (V) protesterar ändrar sig genast Stefan Löfven och säger att utanför budget och de 73 punkterna i JÖKen, så kan S och V fortsätta samarbeta.

Om vaddå?

Utrikespolitiken, till exempel. Man kan fortsätta hylla de våldsbejakande palestinierna i kampen mot demokratin Israel.

Utrikespolitiken sköts av regeringen oavsett vem som röstat igenom budgeten.

Men det centrala i sammanhanget är att detta ger ”inflytande” till Vänsterpartiet. Är det något som Centerpartiet accepterar? Annie Lööf har ju sagt att JÖKen innebär att man ”krokar av” Vänsterpartiet.

Åter står det klart att en ”mittenregering” måste ha stöd av ett ”ytterkantsparti”. Både C och V måste släppa fram Löfven för att han ska bli vald. C tvingas alltså erkänna att man blir stödparti åt en regering som samverkar med Vänsterpartiet.

Frågan blir då om det är bättre att gå ihop med Vänsterpartiet om Löfven än att stödja Kristersson som behöver stöd av Sverigedemokraterna, som naturligtvis också kräver respekt och möjlighet att samtala och förhandla.

Vad blir svaret? Väljer C att samverka med V eller med SD? De som valts till riksdagen med en av folket beslutad sammansättning måste till slut inse att man har att samtala och förhandla med alla partier.

På onsdag vet vi. Förhoppningsvis.