Ett viktigt skäl till regeringskrisen är att de borgerliga partierna är livrädda att bli brunsmetade av vänsterkrafterna. Det är därför taktik och relationssspel dominerar medan sakpolitiken, det som berör folket, hamnar i skuggan.

Ett aktuellt exempel är riksdagsledamoten Gulan Avci (L) som i en debattartikel igår förespråkade Ulf Kristersson som statsminister. Reaktionerna från vänsterhåll lät inte vänta på sig.

Det anmärkningsvärda är svaret från Gulan Avci: ”Jag låter mig inte skrämmas”.

Om fler icke-socialister intog denna hållning skulle vi inte ha någon regeringskris. Då skulle den stora icke-socialistiska majoriteten i riksdagen omedelbart resulterat i en icke-socialistisk regering.

Men brunsmetning och skrämseltaktik fungerar för vänsterkrafterna. Det är därför det inte blev en borgerlig regering efter valet 2014 och det är därför det fortfarande inte finns någon regering efter valet 2018. De borgerliga partierna är livrädda för att bli angripna av vänstern som har starkt understöd för att underblåsa smutskastningen inom medierna.

Det säger mycket om vänstern att deras bästa tillgång är att försöka brunsmeta icke-socialister. Den politiska vänstern har ingen egen politik. De kan inte vinna val. Därför ägnar man sig åt smutskastning.

Det borde inte fungera. Det är enbart försök att slippa diskutera sakpolitiska frågor, där vänstern saknar stöd i folkopinionen. Om icke-socialistiska partier inte vore så oroliga och rädda hade de inte vikt ner sig efter valet 2014 och de hade inte vikt ner sig nu.

De borgerliga hade alla dessa år enkelt från regeringsställning kunnat lägga fram sina sakpolitiska förslag och låtit riksdagen avgöra.

Visst får då Sverigedemokraterna vågmästarrollen, men det är faktiskt väljarna som givit partiet denna position i allmänna val. Vågmästarrollen är därmed både legitim och demokratisk.

Och eftersom Sverigedemokraterna haft rätt i årtionden, är det inget märkligt att andra partier tar efter. Faktum är ju att Socialdemokraterna var ett av de partier som mest kopierade Sverigedemokraternas politik i förra årets valrörelse. Men de slipper ju att brunsmetas, eftersom icke-socialister inte ägnar sig åt smutskastning.

Bästa metoden att hantera smutskastning och brunsmetning är att inte ta åt sig, inte låta sig skrämmas och inte agera för att försöka slippa bli utsatt.

Men fallit för trycket är exakt vad de borgerliga gjort. Därför lämnade de walkover under förra mandatperioden – exakt det som var vänsterpartiernas motiv till smutskastningen. Därför är de borgerliga nu splittrade – exakt det som var vänsterpartiernas motiv till det osakliga brunsmetandet.

Tänk om de borgerliga kunde ta mod till sig och stå för sin politik utan att snegla på vad vänsterpartierna säger.

Då skulle inte bara de borgerliga bli starkare, då skulle Socialdemokraterna inte heller drivas längre ut på vänsterkanten. Smutskastningen har ju också nedbrytande effekt på Socialdemokraternas mer konservativa rötter medan de västerextrema förstärks.

Men än så länge är brunsmetning och annan smutskastning så otroligt effektiv i att pressa borgerliga på defensiven och bort från regeringstaburetterna att man inte kan låta bli att fortsätta.