Den ungerske premiärministern Viktor Orban har starkt folkligt stöd för sin restriktiva politik när det gäller migration.

I Sverige har Margot Wallström (S) och många andra gjort utfall mot Ungern för att gå i ”fel riktning när det gäller demokrati”. Men ingen svensk politiker kan uppvisa samma folkliga stöd som Ungerns premiärminister.

När tankesmedjan Szazadveg i opinionsmätning ställt frågan till ungrarna om deras syn på den ungerska regeringens åtgärder kring illegal migration svarar 72 procent att de är ”nöjda i allmänhet”. 30 procent svarade att de inte är nöjda.

Samtidigt är 78 procent missnöjda med EU:s handläggning av illegal migration, medan bara 18 procent i någon mån var nöjda med EU:s agerande. Det rapporterar nyhetsbyrån MTI och Hungary Journal.

93 procent vill att EU mer effektivt ska skydda unionens yttre gränser och 81 procent avvisar EU:s plan på att fördela migranter på olika medlemsländer enligt ett kvotsystem.

Det kan tilläggas att Viktor Orban är partiledare i Fidesz, som i senaste parlamentsvalet fick 49 procent av rösterna. Margot Wallströms parti fick endaste 28 procent av rösterna, ett avsevärt svagare demokratiskt stöd.