MAROCKO.Norske Maren Ueland, 28, och danske Louisa Vesterager Jespersen, 24, har brutalt mördats i en bergsby i Marocko. Tidigt gick myndigheterna ut med att mordet har terrorkopplingar. Under torsdagen gick medier ut med bild och namn på de tre män som är efterlysta för dubbelmordet. Samtidigt sprids en synnerligen brutal film som kan vara en av kvinnorna som mördas.

De skandinaviska kvinnorna hittades mördade vid bergsbyn Imlill i Marocko under måndagen.  Morden tros vara terrorrelaterade och politiskt motiverade. Det utgår marockanska myndigheter ifrån, liksom danska. Under onsdagskvällen gick marockanska myndigheter ut med bild på de tre män som är efterlysta för att ha mördat de två kvinnorna. Media gick på torsdagen ut med namn och bild på de efterlysta. De tre männen, alla bosatta i Marrakesh, är: Younes Ouazid, född 1991, Affati Rachid, född 1986 och Abdessamad Eijoud, född 1993​.

En annan man är gripen och på en presskonferens under onsdagskvällen knyter polisen den gripne mannen till en islamistisk terrororganisation. Enligt VG har polisen en övervakningsfilm som har fångat de tre efterlysta männen på en landsväg i den aktuella bergsbyn Imlill.

Flera lokala medier har rapporterat att alla fyra misstänkta ska ha svurit trohet till terrororganisationen IS.

Mordvideo
Samtidigt arbetar norsk, dansk och marockansk polis med att verifiera en mordvideo som postats i sociala medier. Den aktuella videon som visar en synnerligt brutal våldshandling mot en kvinna sprids med blixtens hastighet. Kripos berättar för TV2 att norska tjänstemän igår kväll och natt har analyserat videon.

Medier i Marocko har tidigare skrivit att mördarnas tillvägagångssätt bär spår av IS eller Daesh som terrororganisationen kallas i denna del av världen.

Förundersökningen leds av Bureau central d’investigation judiciaire (BCIJ), marockanerens motsvarighet till FBI.

Stor polisjakt
Enligt nyhetskanalen Kech24  pågår det en omfattande sökaktion i bergsområdet med helikopter och hundar i jakten på de tre efterlysta. Myndigheterna uppmanar de som har information att ta kontakt omedelbart.

Norges ambassadör i Marocko säger att kistan med Maren Ueland troligtvis kommer transporteras till Norge inom de närmaste dagarna.

Det är ovisst om en fullständig obduktionsrapport är gjord.