– Den här processen har pågått alltför länge, men den tar slut senast 23 januari, sa talman Andreas Norlén på pressträff nyss. Han ger mer tid för partiledarna över helgerna men snabbar sedan på processen mot extraval.

Det blir ingen omröstning om statsminister före jul. Låsningarna är fortsatt hårda.

Talmannen kommer att lägga sitt tredje förslag till statsminister den 16 januari, om det faller sitt fjärde förslag den 23 januari. Därefter blir det med automatik extraval, med valdag senast 21 april.

Partierna anser att det behövs mer tid, därför ger talmannen dem ytterligare veckor men pekar sedan ut datum för voteringarna som kan resultera i extraval.

Därmed sätter talmannen ytterligare press på partiledarna. Extraval har kommit betydligt närmare.

Skälet till låsningarna ligger i första hand på Centerpartiet som röstat nej i alla omröstningar, både till Löfven och Kristersson.

Centerpartiet har sagt att man kräver en blocköverskridande regering, även om de berörda partierna inte är intresserade. Om Annie Lööf inte ger sig, och antingen släpper fram Kristersson eller Löfven, blir det extraval.

Om Centerpartiet driver fram extraval, trots att det varit uppenbart att vi skulle få det valresultat vi fick och därtill med högt valdeltagande, måste partiet ställas till ansvar för sitt agerande.

Väljarna borde straffa C hårt för veligheten. Lööf visste långt före valdagen att valresultatet med stor sannolikhet skulle bli som det blev. Deras agerande präglas därför av gränslös inkompetens. Man har låst den demokratiska processen i många månader helt i onödan. Och C driver fram ett extraval bara därför att man inte gillade väljarnas dom. Det antyder en arrogans som är häpnadsväckande och som väljarkåren behöver betygsätta i det eventuella extraval.