STRASBOURG. Under tisdagskvällen öppnade en man eld på en julmarknad i staden Strasbourg i Frankrike. Tre personer uppges vara döda och minst tolv ska ha skadats. Skjutningen utreds som misstänkt terror och gärningsmannen är känd från radikala islamistiska miljöer och som ett potentiellt terrorhot.

Skottlossningen ska ha startat vid 20-tiden på tisdagskvällen då en prickskytt ska ha öppnat eld på torget Place Kleber, som ligger vid den största shoppinggatan i staden där det i området hölls en berömd julmarknad, som är en stor turistattraktion. Besökarna flydde i panik under skottlossningen och minst två personer ha träffats på shoppinggatan. Skytten ska sedan ha begett sig en bit bort och avfyrat ytterligare skott. Därefter ska han med skottskador ha flytt platsen i taxi, har taxichauffören uppgett för polis, enligt franska BFM TV. Skadorna ska mannen ha fått när han blev skjuten av medlemmar ur Opération Sentinelle, en militärinsats som är satt att skydda Frankrike mot terrorattacker.

Den misstänkte jagas nu av 350 poliser och flera helikoptrar. Han har identifierats som en 29-årig man född i Strasbourg. Mannen var misstänkt för mord och skulle ha gripits i tisdags morse. Hans bostad i distriktet Neudorf i Strasbourg ska ha genomsökts av polisen tidigare under tisdagen. Vid genomsökandet av mannens lägenhet hittades granater.

Källor uppger att den misstänkte är känd från radikala islamistiska miljöer och har klassats som ett så kallat ”S-kort”. vilket innebär att han anses vara ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten.

Julmarknaden har stängt och flaggor är på halv stång. Området har utrymts och spårvagnar och kollektivtrafik som går förbi platsen har stoppats. Stadens vice borgmästare uppmanar invånarna i staden att hålla sig inomhus.

President Macron höjde hotnivån i landet ytterligare under natten. Frankrikes gränskontroller har skärpts efter händelsen och säkerheten kring alla julmarknader kommer att förstärkas, säger inrikesministern Christophe Castaner, rapporterar BBC.