STOCKHOLM. En demonstration mot FN:s globala migrationsavtal som Sverige och många andra länder kommer att ansluta sig lockade minst 500 personer under söndagen. – Man inte tagit hänsyn till sitt eget folk innan man tar de här besluten, säger Katerina Janouch, en av talarna.

Missnöjet kokar under ytan i Sverige men trots det har de senaste årens demonstrationer mot den förda politiken haft svårt att locka deltagare. Men söndagens manifestation hade en stor uppslutning, minst 500 personer fyllde Mynttorget vid riksdagshuset i Stockholm på söndageftermiddagen. Protesterna handlade om FN:s globala migrationsavtal som Sverige och många andra länder kommer att ansluta sig till den 10 december i Marrakech. Allt gick lugnt till på den partipolitiskt oberoende demonstrationen som anordnats av gruppen ”Stockholmare för ett suveränt Sverige”. Varken journalister från etablerade medier eller motdemonstranter syntes vid demonstrationen.

Bland talarna fanns författaren Katerina Janouch, ekonomen Jan Tullberg och den tidigare TV4-profilen Lennart Matikainen.

Katerina Janouch höll ett bejublat tal om ett vanskött Sverige och vilken fara det innebär att Sverige tänker gå med på FN:s migrationsavtal, som kommer innebära ännu mer påfrestningar för landet.

– Man har inte gjort någon analys över vad det här innebär för Sverige. Man är bara med som den där dumma strykrädda ungen i klassen som vill vara med det stora tuffa gänget, och som är beredd att ge bort allting bara för att vara med, så agerar nu Sverige, säger hon i en filmupptagning.

– Sverige böjer på nacken åt en organisation som inte alls är som den jag lärde känna, säger hon och kallar det en sammanslutning av stater där många är diktaturer.

– Man inte tagit hänsyn till sitt eget folk innan man tar de här besluten.

Hotad yttrandefrihet
Avtalen blir bindande, menar hon. Hon tog också upp att yttrandefriheten är hotad och att många alternativmedia hotas.

– Vi som är kritiska till hur systemet sköts och hur migrationspolitiken ser ut kan komma att tystas, vilket vore förödande för den fria debatten. Det pågår redan nu ett oerhört svek av mainstream-medierna mot folket. Förr var medierna till för att granska makten. Nu sätter man dit folket för att gå maktens ärenden.

Trygghet satt ur spel
Den eskalerande brottsligheten, hemlösa, slöseriet som ingen ställs till svars för, våldtäkter och otrygghet togs också upp.

– Kvinnors trygghet är fullständigt satt ur spel i Sverige idag. Inte sedan Birger Jarls kvinnofridslag har det varit så här illa för kvinnor och flickor.

Demonstrationer varje dag
Hon säger att hon skulle vilja se demonstrationer varje dag i Sverige för att visa missnöjet och uppmanar fler människor att lämna sociala medier och gå ut och visa sitt missnöje för att få makten att reagera.

– Sverige glider som ett skepp utan styrning, men ni förväntas betala. Ändå ska ni behandlas som andra klassens medborgare.

De politisk korrekta bryr sig inte.

– De rika, de sitter i sina reservat, de får vara politiskt korrekta, de har råd med vakter, stängsel och de kan flytta utomlands, de har råd att skydda sig. De som är utsatta, det vill säga de flesta medborgare i Sverige, har inte råd med det.

Diktatur
Utvecklingen i Sverige skrämmer henne, som är från en dissidentfamilj som kom till Sverige på grund av kommunisters förtryck.

– Jag har sett när man stryper yttrandefriheten och när man inte låter folket vara med och bestämma. När man har en farlig maktelit som bestämmer hur det ska vara. Jag ser den utvecklingen här i Sverige, en diktatur håller på att utvecklas, säger hon.

Arrangörerna utesluter inte att fortsätta med fler demonstrationer, även på andra platser i Sverige.