De vänsterliberala (C, L) har tappat mest sedan valet, medan de konservativa ökar mest. Svenska folket ger Annie Lööf och Jan Björklund kraftigt underkänt i Sifo för december. Samtidigt får SD högsta noteringen någonsin i Sifo.

De partier som stökat och bökat mest i regeringsförhandlingarna, Centerpartiet och Liberalerna, är de som tappat flest väljare sedan valet.

Visserligen går de rödgröna något framåt, med 0,9 procentenheter, men då hänger Miljöpartiet löst.

Den största förändringen är att de tre partier som röstade ”ja” till Ulf Kristersson har gått tydligt framåt med 2,0 procentenheter. Det beror på att Sverigedemokraterna når ny toppnotering i Sifo, den högsta någonsin. Samtidigt ökar KD, medan M tappar något.

Om vi gör en blockfördelning utefter hur partierna agerat i regeringsförhandlingarna och statsministeromröstningarna kan vi skönja hur det nya politiska landskapets styrkeförhållanden ser ut.

Rödgröna S-V-MP: 41,6 procent (+0,9)
Vänsterliberala C-L: 11,7 procent (-2,4)
Konservativa M-KD-SD: 45,6 procent (+2,0)

Man kan konstatera att det inte är långt kvar till att den konservativa konstellationen uppnår egen majoritet. Ett extraval skulle kunna ge det utfallet. De rödgröna skulle däremot kunna förlora Miljöpartiet för fyraprocentsspärren. Och de vänsterliberala skulle kunna förlora Liberalerna för samma spärr.

Om ett eller två partier skulle åka ur i ett extraval, uppnår kvarvarande partier egen majoritet vid kanske 48 procent av avgivna röster. Då är den egna majoriteten än närmare för de konservativa.

TABELL
Sifo i december, jämfört med valresultat i september

Socialdemokraterna: 29,7 procent (+1,4)
Vänsterpartiet: 7,7 procent (-0,3)
Miljöpartiet: 4,2 procent (-0,2)

Centerpartiet: 7,7 procent (-0,9)
Liberalerna: 4,0 (-1,5)

Moderaterna: 19,0 procent (-0,8)
Kristdemokraterna: 6,6 procent (+0,3)
Sverigedemokraterna: 20,0 (+2,5)

Väljarbarometern bygger på 8.658 intervjuer gjorde mellan 3 – 13 december. 50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är panelintervjuer. 11,97 procent uppgav inget parti, rapporterar Göteborgs-Posten.