Ännu en gång har riksdagen röstat nej till Stefan Löfven som statsminister. Stödet för honom har försvagats jämfört med förra gången.

På fredagsförmiddagen fick Löfven 116 ja och 200 nej, medan 28 avstod. I förra omröstningen 25 september, röstade 142 för Löfven och 204 mot.

Löfven tappade från 142 till 116 röster för honom.

Förra omröstningen var den numera obligatorisk voteringen som stipuleras av grundlagen om sittande statsminister efter ett riksdagsval.

För att bli vald måste en föreslagen statsminister få färre än 175 nej-röster, alltså undvika att få majoriteten emot sig.

Detta var första gången som Löfven föll så som talmannens förslag till statsminister. Tidigare har Ulf Kristersson fallit som talmannens förslag till statsminister.

Talmannen har nu att föreslå riksdagen sin tredje person som statsminister. Det kan ske nästa vecka. Än finns möjligheten att Sverige har en statsminister till jul.

Om också talmannens tredje förslag avvisas av riksdagen, har talmannen ett fjärde försök. Om också det misslyckas, blir det med automatik extraval inom tre månader.