»Farväl, min skatt« sa mormor till Louisa Vesterager Jespersen som var en av de två kvinnor som brutalt mördades i Marocko av islamister. Vid en privat minnesstund vid Rådhusplatsen i Köpenhamn undrade släktingarna varför ingen officiellt vill hedra de mördade kvinnorna.

– Jag vill göra det sista jag kan göra för Louisa, för att ge henne ett ordentligt farväl, säger mamma Helle Jespersen som är tydligt berörd, rapporterar Berlingske Tidende.

De närmaste till Louisa är ensamma på platsen under Annandag jul. Glada människor susar förbi Rådhusplatsen där familjen står med tomma blickar och blanka ögon i sorg.

Familjen undrar varför det inte hålls en minneshögtidlighet för Louisa och hennes norska väninna Maren Ueland som också miste livet. Det är i avsaknaden av detta som de själva haft behov av att göra något.

– Det sätt som hon dött på gör att sorgen är ännu större. Så jag känner behov av att andra ger sitt stöd, säger Helle Jespersen som inte förstår varför det nu är så tyst eftersom det hölls minneshögtid och demonstration vid tidigare terrordåd i Köpenhamn.

De två kvinnorna hittades 17 december i Atlasbergen i Marocko där de tältade. De mördades av islamistiska extremister som skar halsarna av de unga kvinnorna. De bestialiska morden filmades och denna film har spridits i sociala medier. Detta som ett följd av att etablerade medier förtigit och bagatelliserat terrordådet, såväl att morden har islamistiska motiv som det brutala tillvägagångssättet.

Dansk säkerhetspolis har bekräftat att de misstänkta mördarna förmodas ha kopplingar till terrornätverket Islamiska staten, IS, och att en film av morden på kvinnorna cirkulerar på internet.