POLISEN. Nu larmar polisens hundförare larmar om en ny och oroväckande trend – kriminellas allt fler och råare överfall på deras trogna polishundar. – Våldet mot våra hundar blir allt brutalare, säger Glenn Andersson, utbildningsansvarig. 

– Det är en dyster utveckling, som tyvärr går hand i hand med hur det ser ut i samhället i stort, säger Glenn Andersson, utbildningsansvarig vid polishundenheten Region Syd.

Förutom att våldet mot hundarna blivit grövre attackeras de oftare idag än för 15, 20 år sedan.

– Förr gjorde gärningspersonerna allt för att försöka slita sig loss från hunden men man hade inte en tanke på att greppa tag i ett tillhygge och slå eller hugga hunden. Det fanns en inbyggd moralisk kompass som talade om att ”så gör man bara inte”. Idag finns inget rent spel överhuvudtaget. Kadern av människor som är riktigt farliga är betydligt fler idag och de drar sig inte för att skada även våra hundar, och det är något vi måste förhålla oss till, säger han.

Slog med hammare
Polishunden Hjalle knivskadades svårt för tre år sedan när han försökte få stopp på två gärningsmän som flydde efter att ha rånat en butik i Västerås. Hunden fick tre hugg, ett i vänster ben, ett i nacken och ett bak i ryggen. Hjalle överlevde mot alla odds och kunde så småningom återgå i tjänst.

Ett annat exempel är när två poliser skickades med polishunden Eddy på ett rutinjobb i en industrilokal. En gärningsman hotade då poliserna med ett föremål och Eddys husse skickade iväg hunden. Medan hunden hängde i mannens arm såg hundföraren hur mannen slog hunden.

– Medan han hängde där såg jag att mannen slog Eddy upprepade gånger i nacke och huvud. Men det var först senare jag förstod att han använt en hammare, säger Niklas.

De fysiska skadorna blev inte så omfattande. Värre var det med de psykiska skadorna. Eddy hade tidigare varit en synnerligen snäll polishund som älskat allt och alla, men blev nu väldigt misstänksam.

– Hans tillit till människor fick sig en knäck, från den ena dagen till den andra blev han helt enkelt en elakare hund. Innan hade han tagit för givet att alla var snälla, även ”busarna”, säger Niklas.

Mentalt trauma
Idag tänker Niklas sig för en extra gång innan han skickar Eddy på en gärningsman.

– Hunden är ett extremt bra vapen, men man har alltid ett säkerhetstänk. Om jag misstänker att någon har en kniv skickar jag inte hunden automatiskt eftersom risken är stor att han skadas, säger Niklas.

Länge var det oklart om Eddy skulle kunna fortsätta som tjänstehund.

– Det märktes tydligt på honom att han drabbats av ett mentalt trauma, och det krävdes mycket arbete för att få upp hans självkänsla, säger Glenn Andersson.

Om Eddy inte kunnat återgå i tjänst hade det inneburit ett enormt avbräck, dels för polisverksamheten i Region Syd som varit ”en hund kort” men det skulle även kostat skattebetalarna en massa extra pengar.