Övergångsregeringen tänker skriva på FN:s migrationsavtal, utan debatt och trots att regeringen inte får ta långtgående politiska beslut. Därför kräver SD särskild riksdagsdebatt.

Löfvens regering stöder FN:s globala migrationsavtal som ska godkännas på en konferens i Marocko på måndag och sedan prövas i omröstning i generalförsamlingen den 19 december.

Sverigedemokraterna lämnar nu in en begäran om en särskild riksdagsdebatt om detta avtal som ger migranter långtgående rättigheter, om inte omedelbart så successivt på samma sätt som barnkonventionen inte skulle vara bindande men sedan ansetts tillhöra de internationella avtal som måste följas.

FN:s migrationsavtal är omstritt men har utvecklats under radarn för den partipolitiska debatten i Sverige.

”Ramverket är mycket brett, och har förhandlats under en längre tid av hela världssamfundet. Detta har fått till följd att många av formuleringarna är svepande eller luddiga, med följder som är svåra att överblicka, och konsekvenser som inte kan förutsägas”, skriver SD i begäran om debatt.

”Det nuvarande utkastet av migrationsramverket förhandlades fram redan i juli 2018. Likväl har den svenska regeringen genomgående varit tystlåten i frågan, och inte hållit riksdagen tillräckligt uppdaterad. Först de senaste dagarna har en senkommen debatt utbrutit. Med tanke på de potentiella konsekvenserna av ramverket för Sverige, som ju nyligen genomgått en migrationskris, är det utomordentligt viktigt att ramverket snarast kan debatteras i kammaren.”

Paula Bieler, migrationspolitiska talesperson för Sverigedemokraterna, är kritisk mot att regeringen vill gå vidare utan någon debatt.

– I stället klagas det på desinformation, samtidigt som den enda information de själva gett varit knapphändig och huvudsakligen på möten bakom stängda dörrar. Det finns ett stort behov av transparens, att alla partier som vill gå vidare tydliggör varför de tycker det är en god idé att ställa sig bakom ramverket och varför det måste ske nu, säger hon till Expressen.

– Inte minst är det relevant då många frågar sig om en övergångsregering alls kan fatta den här sortens beslut. Låt de partier som tycker det är okej tydligt visa det.

Avtalsförslaget har mött protester. Förra helgen samlades omkring 500 personer på Mynttorget i Stockholm för att rikta krav till politikerna om att inte skriva på. Även denna helg väntas flera demonstrationer hållas.

Flera länder kommer inte att stödja förslaget, däribland Österrike, Polen, Ungern, Tjeckien, Australien och USA.