EUROPA. Motståndet mot massinvandringen, islamiseringen och förändringen av Europa växer från det som kallas populistpartier. Matteo Salvini har gått fram som den mest lysande stjärnan i den nya rörelsen. Siktet är inställt på att nå framgångar i EU-valet i maj 2019.

Europavalet 2019 blir en politisk kamp om Europas framtid, skriver Financial Times idag. En kamp mellan en liberal och en euroskeptisk väg, mellan Macron och Salvini. Tidningen liknar det vid en kommande boxningsmatch mellan två giganter. Under hösten har inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini redan utsett Macron som sin ärkefiende och den franske presidenten, med ambitiös agenda att stärka EU, har plockat upp den kastade handsken.

– Macron är inget problem för mig, Macron är ett problem för det franska folket, har Salvini nyligen sagt till Politico, med adress till upproren och oroligheterna med de gula västarna i täten.

Enande kraft
Under 2018 formades ett motstånd mot EUs politik och etablissemangspartierna i Europa. Matteo Salvino framstår som en enande kraft och som en av de mest framträdande politikerna i den nya rörelsen.

Under hela 2018 har Matteo Salvini träffat Europas mest profilerade ledare och haft många informella och formella möten, både med ledare i opposition och regeringsställning. Som Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som har kallat Salvini sin ”hjälte” och sagt att han ska hjälpa Salvini med att säkra gränserna från illegal massinvandring.

I oktober träffade han Frankrikes Marine Le Pen, National Rallys ledare, i Rom för att diskutera ett enat motstånd mot massinvandring och islamisering över hela Europa. De båda toppledarna tillkännagav att de har bildat Freedom Front för att förena och samarbeta med populistpartier i Europa inför Europaparlamentvalet i maj nästa år, rapporterade Breitbart.

Salvini har även följt valet i tyska Bayern och öppnat dialog med AfD om att framöver gå med i Freedom Front.

Stoppade smuggelresor
Under 2018 har Salvini chockat EU genom att göra det ingen tidigare gjort – satt stopp för att smuggelresor med illegala migranter, ofta ledda av NGO-fartyg, kan lägga till i Italiens hamnar.

I ett slag avstannade resor som under åren tagit hundratusentals illegala migranter in i Italien.

Därefter har han genomfört förändringar som gör det lättare att kunna utvisa illegala migranter och de som har begått brott.

Han har också tagit Lega Nord från ett ytterkantsparti till att bli ett regeringsparti i koalition.

Stöd hos folket
Många italienare ser honom som det riktiga regeringföreträdaren trots att han bara är vice och minister. Det framstår som om Matteo Salvinis stöd hos det italienska folket är stort och efter att han gjorde motstånd mot Bryssel beträffande Italiens budget har populariteten ökat. I klipp har man under hösten kunnat se hur folksamlingar på gatorna i Italien leende tar emot honom och skanderar hans namn, som en rockstjärna. Sura kommentarer har hörts om att ”Salvini tror att det är valrörelse hela tiden”.

Detta i skarp konstrast till exempelvis protesterna mot franske president Macron, lett av de gula västarna.

Terrorhot på jul
En av konsekvenserna av massinvandringen som skeptikerna påtalar är hur julfestligheter i Europa har påverkats. Nu är jul inte längre bara den festliga höjdpunkten på året, utan sammanfaller med förhöjda hot på terror från islamister.

Nederländernas Geert Wilders, Frihetspartiets ledare, en annan framträdande medlem i den nya rörelsen, är starkt kritisk till utvecklingen.

– Det brukade enbart handla om högtidsfestligheterna. Men sedan eliten bestämde sig för att börja importera en terroristideologi, har julen överskuggats av den islamiska jaktsäsongen, säger han i en intervju med Voice of Europe.

Folkets motstånd
I januari 2016 förutsåg Wilders en ”Patriotisk vår”, före Brexit, Trump och andra viktiga politiska förändringar. Inför 2019 tror han på att folkets motstånd kommer bli allt starkare.

– Politikernas uppgift är att arbeta för sitt eget folk. Det har de inte gjort på flera decennier. Men under 2019 kommer de att bli påminda om sina plikter mer och mer. Motståndet växer sig allt starkare och det kommer få effekt. Vändpunkten är nära, säger han och uppmanar människor att fortsätta kämpa.

– Var starka och uthålliga, på ett demokratiskt och icke-våldsamt sätt.