I regeringsförhandlingarna mellan S-C-V-L-MP är en generösare migrationspolitik en viktig beståndsdel, enligt läckta uppgifter.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen att den stramare migrationspolitiken ska ligga fast. Men i förhandlingarna pressar de andra partierna hårt för att S ska överge det löftet och öppna gränserna för mer invandring.

”C, L, MP och V har gjort gemensam sak och kräver bättre möjligheter till familjeåterförening”, skriver Expressen.

Stefan Löfven upprepade gång på gång i valrörelsen att Socialdemokraterna vill ha kvar dagens restriktiva asylpolitik tills EU enats om en gemensam politik. Partiet vill därför permanenta den tillfälliga asyllagen som infördes den i juli 2016 och som upphör att gälla i juli 2019. Men nu möter han hårt motstånd i de pågående regeringsförhandlingarna, enligt Expressens uppgiftslämnare.

På Annie Lööfs kravlista till Socialdemokraterna som överlämnades tidigare i veckan var ”bättre möjligheter till familjeåterförening i migrationspolitiken” en viktig punkt som Jonas Sjöstedt säger sig vara överens med C om. Också Liberalernas och Miljöpartiets talespersoner poängterar hur viktigt det är regeringsförhandlingarna medger att invandringen till Sverige kan ta ny fart.

Den ”stramare” migrationspolitik som nu gäller har inneburit att 122.000 uppehållstillstånd har beviljats under årets elva första månader enligt Migrationsverket.