I protest mot att regeringen ställt sig bakom FN:s migrationsavtal har det flamländska partiet i Belgiens regering hoppat av. Kung Philippe av Belgien godkände på söndagen att sittande premiärminister Charles Michel ombildar regeringen så att den fortsätter i minoritet.

Borgmästaren i Antwerpen Bart De Wever, som också är partiledare för landets största parti, flamländska N-VA, vill inte att Belgien ställer sig bakom pakten. De övriga tre partierna i den belgiska regeringen backade dock inte eftersom också vänsteroppositionen i parlamentet står bakom. Därmed lämnade i helgen N-VA regeringen.

Den nya minoritetsregeringen står för ”kontinuitet”, sa premiärminister Michel igår. Han varnar då också för nyval eftersom ”det skulle kunna blockera landet i mer än ett år”, rapporterar Politico. Belgien kommer att hålla regionalval, riksdagsval och Europaparlamentsval i maj. Efter förra valet tog det över fem månader att bilda regering.

Regeringen kommer att föra en ”fast men human” migrationspolitik säger vice premiärminister Alexander De Croo. ”Ingen i nya regeringen vill öppna gränserna”, tillade han som ett svar mot anklagelser från det flamländska partiet om att den nya regeringen är en ”Marrakech koalition”. En anspelning på FN:s migrationsavtal som tolkas som ett steg till ökad migration.