TERRORISM. Under tisdagen ett terrordåd mot en julmarknad i Strasbourg och idag en stor razzia i Västsverige med en gripen misstänkt för terroristbrott. Men terrorhotnivån i Sverige är kvar på en trea av fem. Terrorexperten Magnus Norell är starkt kritisk mot Säpos sätt att mäta hotnivån. – Den är eländig, säger han.

Magnus Norell är inte förvånad över att polisen har slagit till mot islamister som misstänks för förberedelser av terrorbrott, bland annat i  Biskopsgården Göteborg.

– Tittar man på de antal personer som åkt till IS och al Qaida i Syrien och Irak så är det många som kommer från den delen av världen, säger han.

Han riktar samtidigt stark kritik mot Säpos sätt att mäta hotnivån i Sverige.

I dagsläget ligger hotnivån på en trea på den femgradiga skalen. Det innebär att ett attentat skulle kunna inträffa. Hotnivån är dock oförändrad trots nattens terrortillslag i Västsverige.

– Den eländiga skalan är riktigt dum. Den är nationell, men det är inte farligt i alla delar av Sverige på samma gång, säger han.

Stor polisrazzia
Det var under torsdagsmorgonen som Säkerhetspolisen gjorde razzior på flera ställen i Västsverige, Lilla Edet, Biskopsgården och Ale. NOA, Nationella Operativa enheten ledde insatsen i samverkan med Polismyndigheten. En person har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott samt grovt vapenbrott.

Flera andra personer har gripits varav alla har släppts på eftermiddagen efter förhör. Polisen ska ha försatts i stabsläge samtidigt som personal utrustade med förstärkningsvapen kallats in från hela regionen.

Internationella kopplingar
Säkerhetspolisens insats gjordes efter ett intensivt och omfattande underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism.

Enligt Säpo har förberedelserna kring det misstänkta terroristbrottet pågått under en tid och det finns internationella kopplingar. Förundersökningen bedrivs nu av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare och det råder förundersökningssekretess i ärendet.

I november höjde Storbritanniens utrikesdepartement sin terrorvarning för Sverige och skriver att de bedömer det som ”väldigt sannolikt” att terrorister genomför en attack i Sverige.

Terrorattentatet på julmarknaden
Gripandet i Sverige sker bara en dag efter att ett nytt islamistiskt terrordåd i Europa skett, i Strasbourg på en julmarknad, när tre personer dödades och 13 skadades. Den misstänkte terroristen Cherif Chekatt skrek ”Allahu Akhbar” enligt vittnen och var tidigare känd hos polisen som radikal jihadist och stod på polisens lista över potentiella allvarliga säkerhetsrisker för att begå terrorbrott.

Under dagen har familjemedlemmar till mannen hämtats in till förhör, mamma, pappa och två bröder. 29-årige Cherif Chekatt, som är andra generationens invandrare, var född i Strasbourg.

Chekatt jagas av hundratals poliser men är ännu på fri fot.