Klimathotet är så stort att vi snabbt borde avskaffa alla val. Det tycker Pär Holmgren som ska toppa Miljöpartiets valsedel till Europaparlamentet i maj. Också andra för fram idéer om att sluta låta folk avgöra vem som har makten och vilken politik de bedriver.

Meteorologen Pär Holmgren uttrycker sig på ett sätt som kan tolkas att klimatfrågan är viktigare än demokrati.

När han skulle ge råd till dåvarande miljöministern 2009 sa han till tidskriften Neo att om han blev statsminister skulle han ”snabbt avskaffa alla val”, eftersom klimatkrisen är svårhanterlig. ”Och då, om man hårdrar det lite då, så har vi liksom inte tid att hålla på och käbbla mellan partierna till exempel.”

När filosofen Torbjörn Tännsjö förra månaden skrev att det är dags för diktatur för att rädda klimatet, kommenterade Pär Holmgren detta som ”intressant” och berömde Tännsjö för att våga tänka utanför boxen.

Och de är inte ensamma, förre EU-parlamentarikern Anders Wijkman (KD) har till SvD sagt, ”Fördelen med ett centraliserat toppstyrt system är att när de väl bestämmer sig så går det ganska snabbt. Det finns ingen opposition som bråkar.”

Sedan kommunismen och tilltron till planekonomi fullständigt förlorade all trovärdighet i samband med Sovjetunionens kollaps, har vänsterkrafterna sökt nya svepskäl för att koncentrera den politiska makten i deras händer. Miljöfrågorna blev efterhand allt viktigare för vänstern, inte därför att de bryr sig om miljön – de flyger och påverkar miljön lika mycket som alla andra – utan därför att det ger argument för att politiken ska ha mer makt.

På senare år har klimataktivism blivit ett framträdande argument för att koncentrera makt, inte bara i länderna utan till FN-nivå, så att en politisk elit som tycker ”rätt” kan bestämma utan att behöva bry sig om oliktänkande.

Det är farliga tankar man leker med. Att inte respektera demokrati innebär att man förespråkar ett totalitärt samhälle som avskaffa yttrandefrihet och inte respekterar oliktänkande. Om klimataktivismen vill göra det av miljöskäl, vad är det som säger att andra inte skulle kunna hoppa på tåget och avskaffa demokratin av andra skäl?

Det miljönissarna menar är att demokratin borde avskaffas eftersom ”folk inte gör som vi säger”. Det argumentet kan ju i princip alla andra också använda. Just därför att vi som människor har väldigt olika perspektiv är demokrati den bästa styrelseformen. Då får alla delta. Och hela folket avgör i val hur man prioriterar. Vi borde aldrig, hur gott ändamålet än sägs vara, överge folkstyret.