Ett tak för antalet familjeåterföreningar och nytt utresecenter ska starta på en ö för kriminella som ett utvisningsbesked. Det är två punkter i den danska regeringens statsbudget som förhandlats fram med Dansk Folkeparti.

Invandringskritiska Dansk Folkeparti har länge velat ha det man kallar ett paradigmskifte där fokus ska flyttas från integration till återvändande, när det är möjligt. Man har ställt krav på den borgerliga minoritetsregeringen i samband med förhandlingarna om statsbudgeten för nästa år. Förhandlingsresultatet presenterades på fredagen.

– Vi kanske kommer gå till gränsen för vad internationella konventioner tillåter, men det har det funnits behov för, säger gruppledare Peter Skaarup som förhandlat för Dansk Folkeparti.

En åtgärd, inspirerad av Tyskland, är att det införs ett möjligt tak för familjeåterföreningar som kan aktiveras när situationen kräver det, rapporterar danska tidningen Finans.

Regeringen är enig med Dansk Folkeparti om att det kommer för många migranter till Danmark.

– Långt fler ska skickas hem, säger finansminister Kristian Jensen från liberala Venstre.
.
– Alla detaljer kring de lagförslag som nu kommer läggas fram är ännu inte är presenterade, men det kommer bland sättas ett tak över antalet familjeåterföreningar och det ska även byggas särskilt utresecenter på en ö för kriminella som har ett utvisningsbesked, säger han.

– Det är inte ett fängelse, men vi måste kunna få bättre kontroll på de utlänningar som har fått ett utvisningsbesked men som fortfarande begår kriminalitet, konstaterar Jensen.

Den ö som regeringen avser heter Lindholm. Fram till nyligen var ett statligt veterinärmedicinskt institut verksamt i byggnaderna på den fem hektar stora ön.