DANMARK. Danmark har långt framskridna förhandlingar med Litauen om fängelseplatser för dömda brottslingar som ska utvisas. Ett helt nytt fängelse utanför huvudstaden Vilnius, ska ta emot de som dömts i Danmark, uppger källor till DR. Flera andra europeiska länder förhandlar också.

Danmark vill snarast möjligt och senast i slutet av 2019 ha ett avtal med ett partnerland för att upprätta danska fängelse platser i utlandet. Detta för att utvisningsdömda brottslingar ska avtjäna sina straff utomlands snarare än att belasta den danska Kriminalvården och det danska samhället. Det skriver DR News och hänvisar till en handfull källor från regeringshåll.

Lukikiu-fängelset i Vilnius är stadens största fängelse med 1000 fångar. Fängelset är dock slitet och kommer att stängas nästa år.

Danmark kommer att bidra till att finansiera skapandet av ett nytt fängelse utanför Litauens huvudstad Vilnius. Förutom Danmark förhandlar flera andra europeiska länder också för att delta i projektet enligt DR.

I det nya fängelset kommer det finnas litauiska medborgare och utvisningsdömda brottslingar för de länder som har ett avtal med litauiska staten. De litauiska medborgarna och de andra fångarna kommer att sitta separat.

Planerna är inte officiella än, men Liberalas talesperson, Preben Bang Henriksen, går så långt som att säga att man kommer etablera ”en fängelseinstitution i ett av de baltiska länderna”.

Samtidigt anser han att det är en viktig signal att skicka till utländska brottslingar att de kan hamna bakom utländska galler. Fängelserna i Danmark är också fulla och man behöver utrymme.

Inte samma nivå
Konventioner och regler ska hållas i Baltikum, men fängelsenivån kommer inte att vara som i Danmark.

– Vi behöver inte samma nivå på fängelser som vi har i Danmark. Men det är uppenbart att den enhet som vi ska finansiera på ett eller annat sätt måste naturligtvis uppfylla våra internationella skyldigheter. Det här är något som brottsutredaren kommer att övervaka regelbundet, säger Preben Bang Henriksen.

Länge önskat
Ett fängelse i Östeuropa har länge varit en önskan för Dansk folkeparti. Enligt utrikesminister Martin Henriksen, Dansk Folkeparti, är det regeringens stödparti som har uttryckt sin vilja gentemot regeringen.

I september presenterade partiets en modell som skulle göra det mycket mer avskräckande att begå brott i Danmark.

– Det är ingen hemlighet att vi vill att Danmark ska köpa eller hyra ett fängelse i ett östeuropeiskt land, där standarden är betydligt lägre än i Danmark, säger Peter Kofod Poulsen, juridisk talesperson för Dansk folkeparti.