Oklarheterna i regeringsbildningen slår nu mot Centerpartiet som röstat nej till både Ulf Kristersson och Stefan Löfven som statsminister. Man tappar i två nya mätningar.

I partisympatimätning från Ipsos förlorar Centerpartet var tredje väljare och landar på 7 procent i decembermätningen, jämfört med 10 procent i november. Det är den lägsta notering i Ipsos sedan maj 2016.

– Vi hade merparten av våra intervjuer under förra veckan när det var som mest turbulent. Vi är säkra på att det här speglar en verklig förändring, med förbehållet att det är en ögonblicksbild från en ovanligt turbulent period, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Även i TV4/Sifos mätning om vilken partiledare som väljarna har störst förtroende för är det centerledaren Annie Lööf som tappat mest, från 13 procent i november till 8 procent nu.

Jimmie Åkesson har näst störst stöd hos väljarna med 15 procent. Stefan Löfven får 25 procent och Ulf Kristersson 11 procent, vilket också Ebba Busch Thor får.

I botten ligger Jan Björklund med 2 procent, samt Isabella Lövin och Gustav Fridolin som får stöd av 1 procent.