Annie Lööf ger upp försöken till blocköverskridande regeringsbildning. Hon meddelade också att C kommer att lägga ner sina röster i slutvotering om statsbudget. Det betyder att förslaget som M och KD lagt i finansutskottet, och som SD kommer att rösta för, vinner över regeringens.

Det var en enligt egen utsago besviken Annie Lööf som på måndagsförmiddagen höll pressträff i riksdagen där hon meddelade att man inte kommit överens med Socialdemokraterna om en ny regering.

Hon menade att Socialdemokraterna inte var beredda att bryta banden med V och inte heller gått med på de liberala reformer som C har lagt fram i en berömd kravlista.

Därför kommer Centerpartiets riksdagsledamöter att för tredje gången rösta ”nej” till statsminister om talmannen går fram med Stefan Löfven som förslag till statsminister. 25 september röstade C ”nej” till Stefan Lövfen och 14 november röstade man ”nej” till Ulf Kristersson.

På frågan om Centerpartiet kan tänka sig att inte rösta nej till en föreslagen statsminister svarade Annie Lööf att partiet bara tagit ställning till den nu aktuella situationen om ett andra nej till Stefan Löfven. Något grönt ljus för Ulf Kristersson tycks det således inte vara.

Eftersom Lööf också meddelande att partiet lägger ner sina röster i slutvotering om statsbudget, tyder mycket på att M-KD-budgeten kommer att antas som statsbudget för 2019. Detta eftersom Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till den. Därmed manifesteras att riksdagen har en konservativ konstellation som är större än det rödgröna blocket.