Thomas Bodström vill att Socialdemokratin klipper banden till landsorganisationen, LO, eftersom det är osunt.

Thomas Bodström (S) var justitieminister 2000 och 2006. I kommande SVT-intervju i serien ”Min sanning” säger han att partiet bör klippa banden till landsorganisationen, LO. Detta för att vända trenden efter partiets historiskt dåliga valresultat.

– Kopplingen till LO är lite osund. Alla i LO är inte socialdemokrater längre. Då är det mer naturligt att man finns för alla organisationer på samma sätt. Partiet borde vila mer på den ideologiska grund som finns i Sverige. De flesta svenskar tycker ju ungefär som socialdemokraterna, fast de röstar på andra partier.

Han pekar på politiska mål som rättvisa förhållanden, tillgång till sjukvård och barns rätt att gå i skola.

Bodström menar också att partiet hade fel fokus på invandringen. Man lyfte problem, lag och ordning istället för att peka på det positiva.

– Man anammade bilden att de som kommer till Sverige utgör ett problem. Men hur många människor finns det med invandrarbakgrund? 1-2 miljoner? De allra flesta klarar sig alldeles utmärkt. Jag tycker att S gjorde en jättemiss som inte satsade valrörelsen på den goda invandraren.

Han vill också ta bort ”Arbetarepartiet” i partiets namn. Och Thomas Bodström öppnar för att gära en politisk comeback.