Annie Lööf (C) är idag mycket besviken över att Socialdemokraterna inte ställer upp på borgerlig ekonomisk politik. Denna spelade besvikelse kan fungera som svepskäl för att till slut rösta fram Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Ingen annan än Lööf kan vara förvånad över att Socialdemokraterna inte ropar ”ja!” till att föra borgerlig ekonomisk politik. Därför är det lätt att uppfatta den besvikelse Lööf uttrycker idag som spelad.

Aftonbladet Debatt skriver hon:

”Socialdemokraterna har kommit med ett skambud när det gäller en rad av de politiska krav som Centerpartiet fört fram. Om detta skulle vara slutsvaret kommer Centerpartiet rösta nej till Stefan Löfven.”

Men hon vill dra förhandlingsspelet ett varv till, för säkerhets skull.

”Trots detta är vi beredda att ta ansvar och ge S en sista chans.”

När Stefan Löfven (S) sagt nej en gång till, då kan Centerpartiets ledning säga att man prövat alla andra lösningar och därför till slut kan släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister.

V och MP har vetorätt mot C-krav
Att C-kraven är en charad blev tydligt när först Miljöpartiet kontrade med att säga att man tänker rösta nej till alla regeringar som man inte ingår i – och därmed också har rätt att tycka till om C-kraven. Därefter sa Vänsterpartiet att deras mandat är lika mycket värda som C-mandaten och att de kan rösta nej till Löfven om han går med på ”högerpolitik”.

Det är ju så att Centerpartiet inte på något vis kan släppa fram Löfven som statsminister på egen hand. Varken C, MP eller V får rösta nej, för att Löfven ska bli vald. Därmed har dessa partier också vetorätt när det gäller C-kraven.

Visst kan regeringsförhandlingar vara seriösa och inte ett förnedrande apspel, men då krävs att samtalen tar svenska folkets utslag i valet på allvar. Hade Centerpartiet satt sig ner med Sverigedemokraterna och diskuterat politikens innehåll, och man ändå kommit fram till att förutsättningar saknas för att agera underlag till en regering – fine! Då skulle ståndpunkterna ha den tyngd som kan förväntas av parlamentets partier.

SCB-mätning pressar C
Men nu är det sandlåda där det bara handlar om vem som vill, och inte vill, leka med vem. Det är inte seriöst. Därför är det intressant att väljarna i SCB satt stopp för Centerpartiets framgångar. Normalt brukar partier som ökar i valet fortsätta att vinna nya väljare en tid efteråt. Så är nu inte fallet för C. De tappar, om än inom felmarginalen.

Det borde tas som besked från väljarna: sluta tramsa. Riksdagen har 60 procent icke-socialistisk majoritet. En regering på denna majoritet borde bildas. Omgående!