I Belgien har premiärminister Charles Michel till kung Philippe erbjudit sig att avgå. Detta som en följd av den regeringskris som FN:s migrationsavtal resulterat i.

På tisdagskvällen framförde premiärministern att han är beredd att avgå till kung Philippe. Hovet har sagt att kungen avvaktar med att fatta beslut om avgången ska verkställas. Kungen förväntas konsultera rådgivare och politiska ledare om hur han ska agera.

Det gör regeringen till en övergångsregering liknande den svenska, man har inte rätt att fatta viktiga beslut men håller taburetterna varma – och kvitterar ut lönerna. Många bedömare menar att regeringen kommer att fortsätta på detta sätt ända fram till ordinarie parlamentsval 26 maj.

Alternativet att hålla ett extraval, som parlamentet kan rösta om denna vecka, är osannolikt, rapporterar Politico.

Skälet till att premiärministern ställer regeringens platser till förfogande är att dess största parti, flamlänska nationalla partiet N-VA, avgått i protest mot att regeringen undertecknat FN:s migrationsavtal, vilket Samtiden tidigare rapporterat.

Premiärministern har försökt söka stöd hos vänsterpartier för att kunna fortsätta fram till valen i maj. Socialisterna och de gröna röstade för att underteckna FN:s migrationsavtal, men de har samtidigt hotat att rikta misstroendevotum mot kvarvarande del av regeringen. Det är därför Michel ställt sin plats till förfogande.

FN:s migrationsavtal har varit kontroversiellt i flera länder, men än har endast den belgiska regeringen fallit som en följd av avtalet, enligt Politico.

Idag ska FN:s generalförsamling anta det omstridda migrationsavtalet.