TYSKLAND. I hela Europa värvas asylsökande till kriminella invandrargäng. Kriminella arabiska gäng riktar in sig på flyktingar och migranter för att göra deras ”smutsiga grovgöra”, varnar tysk polis. 

Även i Sverige har det uppmärksammats att de gäng av unga ensamkommande män som drar omkring i exempelvis Uppsala värvas i hög grad av kriminella.

Nu varnar tysk polis för att kriminella gäng med ursprung i arabvärlden riktar in sig på en ny generation migranter för rekryteringrapporterar Daily Mail. 

Tysk polis hävdar att klanerna letar upp nya medlemmar bland de över 1,1 miljon migranter som har kommit till Tyskland efter asylkrisen 2015. Hälften av dem är från Syrien, Irak och Afghanistan.

Enligt Benjamin Jendro från GDP polisfackförbund låter de migranterna göra grovjobbet. De nyligen anlända männen har vanligtvis ingen kriminell belastning och är därför inte lika lätt att låsa in om de grips. Smutsgörat som utförs kan vara droghandel och inbrott.

De som kallas Berlins klaner består av personer som ursprungligen själva flydde krig i Libanon på 1980-talet, tillsammans med palestinier, turkaraber och kurder, uppger tidningen. De kriminella klanerna är mestadels aktiva i stora städer som Berlin, Hamburg och Bremen och har länge kontrollerat stora delar av landets illegala droghandel, gatuprostitution, beskyddarverksamhet och annan grov brottslighet.

Efter asylkrisen 2015 har det blivit uppenbart hur stor del klanerna spelar i denTysklands undre värld och allt mer kritiska röster hörs mot invandrarkriminaliteten. Många frågar sig hur polisen har tillåtit de kriminella klanerna har få växa sig så starka i ett land som tidigare präglats av relativt låg kriminalitet.

Sociolog har kallat framväxten av Berlins klaner för en varningshistoria om misslyckad integration.

Tidigare i höstas visade en av de största klanerna en stor styrkedemonstration då 2 000 personer närvarade vid en begravning av en ökänd kriminell, vid den islamiska delen av kyrkogården i Berlin. 150 poliser övervakade den stora släkten.

Tidigare har sajten Voice of Europe rapporterat om hur 20 arabiska klaner med omkring 500 medlemmar dominerar stora delar av Berlin.