BROTT. I Sverige är antal sprängningar med handgranater i våldsbrott bland de högsta i Europa. 116 granatincidenterna på åtta år har lett till två dödsfall och nio skadade. – Det är extremt i ett land som inte befinner sig i krig, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet.

Antalet granatexplosioner har ökat kraftigt i Sverige under de senaste åtta åren, visar en ny studie. Från två handgranatattacker 2011 till 39 attacker 2016, som var ett rekordår.

– Användningen av handgranater har gått ner under 2017 och 2018, men fortfarande har vi ganska hög grad av handgranatsattacker jämfört med andra länder som Danmark, Norge och Tyskland, säger Amir Rostami till SVT.

Totalt skedde 116 granatexplosioner från 2011 tillbörjan av december i år, har Amir Rostami och hans forskarkolleger på Institutet för framtidsstudier och Malmö universitet sammanställt.

Enligt Rostami blir både forskarkolleger och polis från europeiska länder förvånade över granatexplosionerna i Sverige. Andra länder har ett fåtal detonerade granater varje år. Amir Rostami säger att han och hans kolleger inte vet vad det beror på.

– Varför det ökar såpass kraftigt och varför Sverige sticker ut är frågor som vi inte kan svara på, säger han.

Senaste i helgen
En majoritet skedde i storstadsregionerna Malmö, Stockholm och Göteborg. Så sent som i fredags skedde en misstänkt granatattack, mot en restaurang nära Avenyn i Göteborg. Under söndagsmorgonen skedde två explosioner i Malmö, varav en vid ett flerfamiljshus där en 18-årig man fördes till sjukhus med livshotande skador. Det är ännu inte fastställt vad som detonerade i Malmö.

Även dödsskjutningarna har flerdubblats de tio senaste åren. Under samma period inträffade 1 048 skjutningar i storstäderna, framför allt i de så kallade utsatta områdena.

Två döda
28 procent av sprängningarna har riktat sig direkt mot människor. Två människor har dödats, 63-årige Daniel Cuevas Zuniga dödades i Vårby gård i Stockholm 2017. Han var på väg hem på cykel med sin hustru för att handla när han hittade en handgranat, som han trodde var en leksak. När han plockade upp den detonerade  granaten och dödade honom och skadade hans hustru.

Två år tidigare dödades en åttaårig pojke när en granat kastades in i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg, som hämnd i en gängkonflikt.