Den långsamma regeringsbildningen står partiledarna dyrt. 43 procent uppger att de har fått minskat förtroende för centerledaren Annie Lööf. Bäst klarar sig Jimmie Åkesson och Ebba Bush Thor.

Medborgarnas förtroende för politikerna faller enligt ny mätning från YouGov. Sedan valdagen har hela 57 procent, mer än hälften av väljarna, minskat förtroende för svenska politiker generellt.

Störst ras gör Annie Lööf (C).

– Det är en chock för Annie. Det kan inte vara roligt, säger statsvetaren Marie Demker till Metro.

Samtidigt har Lööf vunnit en del förtroende, så hennes nettoförlust blir inte lika stor som för Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M) som också tappar rejält, 40 procent uppger att de har minskat förtroende för var och en av dem.

Åkesson klarar sig bäst
Den politiker vars förtroende minskat minst sedan valet är Jimmy Åkesson (SD) för vilken 23 procent uppger att de fått minskat förtroende för. Eftersom det samtidigt är 20 procent som fått ökat förtroende för Åkesson, har han bäst netto av alla: -3 procentenheter.

Gustav Fridolin (MP) har lägre förtroende hos 35 procent, Isabella Lövin hos 33 procent (MP). Jonas Sjöstedt (V) har tappat förtroende hos 24 procent och Stefan Löfven hos 28 procent av väljarna.

Ebba Bush Thor (KD) är den som uppvisar högst ökning av förtroendet: 25 procent. Samtidigt säger 32 procent att förtroendet har minskat, vilket ger ett netto på -7 procentenheter.

– Hon har synts. Men hon har varit väldigt tydlig med var hon står. Hon står för Alliansen och har inte vacklat från det. Väljarna har inte straffat ut henne för det, säger Marja Lemne.

TABELL
Nettoförändrat förtroende i procentenheter
Gustaf Fridolin: -32
Ulf Kristersson: -31
Isabella Lövin: -30
Jan Björklund: -28
Annie Lööf: -24
Stefan Löfven: -16
Jonas Sjöstedt: -12
Ebba Bush Thor: -7
Jimmie Åkesson: -3

YouGov har på uppdrag av Metro genomfört undersökningen under perioden 16-19 november. Sammanlagt har 1511 intervjuer genomförts av Yougovs panel bestående av män och kvinnor 18+.