PAKISTAN. Fembarnsmamman Asia Bibis frikännande från dödstraff för hädelse mot islam ses nästan som ett mirakel. Det som möjliggjorde var modiga domare i Högsta domstolen samt hot om minskat bistånd från väst. Det menar organisationen som kämpat i nio år för henne och andra kristna i Pakistan. 

Raseri och upplopp visas på bilder från Pakistan efter att det blev känt att Asia Bibi skulle benådas. Uppretade folkmassor av muslimska extremister, alla män, med påkar och tillhyggen rasar efter beskedet om fembarnsmamman. Asia Bibi har suttit i dödscell i nio år för hädelse mot islam. Hon har genomlevt fruktansvärda förhållanden i fängelset.

– Det här är en kvinna som utsatts för mental tortyr och tillbringat flera år i isolering i fängelse bara för att hon drack vatten från samma källa som byns muslimska kvinnor, och för att hon sa orden ”Jesus dog på korset för våra synder. Vad har Muhammed gjort för att rädda mänskligheten?”, säger Wilson Chowdhry, ordförande i BPCA, en brittisk organisation för kristna pakistanier.

Man har arbetat hårt sedan 2009 för Asia Bibis frigivning, liksom för andra kristna som drabbas av det muslimska Pakistans hat.

Många år i isoleringscell utan fönster, med ständigt hot om att bli dödad, rädsla för att bli förgiftad har varit en brutal form av psykologisk terror, har brutit ner Asia Bibi som uppges ha utvecklat demens.

Press från väst
Anledningen till att Bibi slutligen frigavs är två, uppger Wilson Chowdhry: Modiga domare i högsta domstolen och hotet om minskat bistånd från väst. Europaparlamentets president Antonio Tajani vädjade även om rättvisa för Asia Bibi så sent som förra veckan.

– Dessutom var det ett enormt modigt beslut av överdomare Mian Saqib Nisar, som går i pension nästa år och som jag hoppas flyr utomlands efter detta.

Insamling
Chowdhry hoppas att detta är början för rättvisa för hädelseanklagade kristna i Pakistan, och nämner flera kristna ungdomar som gripits för hädelse för att de skrivit något på Facebook som uppfattats som en förolämpning av islam.

BPCA har startat en insamling för att ge Asia Bibi, hennes make och barn en nystart utanför Pakistans gränser. Troligtvis kommer familjen att söka asyl i Storbritannien eller USA.

Terror mot kristna
Men den glada nyheten till trots, så är faran långt ifrån över, varken för Asia Bibi eller för de som haft något att göra med domen. De rasande folkmassor som skrek på gatorna ”Häng otrogna Asia”  och att hon ”förtjänar att dö” för att påverka domarna att låta dödsstraffet kvarstå, visar att Asia Bibi måste lämna landet, uppger tankesmedjan Gatestone. Man befarar att islamister har satt ett pris på hennes huvud på 50 miljoner rupies (375 000 USdollar).

Dödshot och mord
Redan har en guvernör mördats för att ha uttryckt sig för Asia Bibi. Även domaren som beslutade om frisläppandet uppges vara tvungen att lämna landet.

Redan efter att Asia Bibi dömdes har kristna i Pakistan utstått särskilt många dödliga terrorattacker, bland annat riktade en islamistisk självmordsbombare in sig på kristna barn i en lekpark.

Tystnad om Bibi
Tystnaden har varit stor, angående Bibis fall, uppger tankesmedjan, som undrar var alla intelletuella, humanister och journalister varit under alla dessa år. Inga högljudda protester har hörts i Europa.

– Inga feminister har stöttat denna kristna mor. Det är sorgligt med västs likgiltighet, skriver man och menar att det är ironiskt att bara för några dagar sedan dömde EU-domstolen till att upprätthålla hädelselagar i Europa. Detta då domen kvarstod mot den österrikiska kvinnan som kallat profeten Mohammeds sex med 9-åring för pedofili.