SKJUTNINGAR. Sverige bågnar under grovt kriminellt våld. Skjutningar bagatelliseras i media och kallas för ”skottlossningar som inträffat”. Men hårda fakta kvarstår och det har även en prislapp: 75 miljoner kronor kostar en skjutning i snitt, enligt ett internationellt forskningsprojekt.

Under söndagen hölls en manifestation om mammor vars söner dödats i skjutningar. Mestadels svenska mammor intervjuades och skulden lades i stort på svenska samhället, som inte stoppar skjutningar. Budskapet som gick fram i media var dels att man inte behöver vara kriminell för att drabbas – och så är det, många oskyldiga drabbas. Men man vill gärna gömma undan att det främst är personer med utländsk bakgrund som skjuter och blir skjutna i kriminella uppgörelser.

Flera personer har reagerat på medias beskrivning av skjutningarna, bland annat kallade TV4-nyheterna det ”skottlossningar som inträffat” i inslaget om mammorna. Ett märkligt nedspelande av mord och mordförsök.

Inriktningen i den efterföljande diskussionen i SVT:s Agenda var bland annat att mer resurser måste tillföras Socialtjänsten. Socialarbetare och fritidspersonal måste kunna arbeta mer förebyggande. Ett problem som framlades var att den redan hårt belastade socialtjänsten måste få tillgång till att arbeta mer ”brottsförebyggande” istället för bara ”förebyggande”, vilket uppdraget är idag enligt Socialtjänstlagen.

Många miljoner
Under tiden fortsätter det skjutas. Bara en enda skjutning kostar enorma summor, 75 miljoner kronor får samhället betala efter en skjutning i Stockholms län, skriver tidningen Mitti. Det är ett internationellt forskningsprojekt med nationalekonomen Ingvar Nilsson som har räknat på gängkriminalitetens kostnade och de ekonomiska och sociala samhällskostnader våldet medför. I scenariot för en skjutnings kostnad antas det att ett brottsoffer skadas lätt och ett annat får svåra livslånga skador.

Troligtvis leder det till ekonomiska insatser från både försäkringskassa och socialbidrag. Dessutom inräknas hjälpinsatser för anhöriga och eventuella vittnen, samt kostnaderna för polisutredningen och rättsprocessen där en person blir dömd till ett långt fängelsestraff.

– Det paradoxala är att det inte är det dödliga våldet som är det riktigt dyra. Det är våldet som leder till långvariga effekter som är riktigt dyrt, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.

Poliskommissarie Gunnar Appelgren vid Stockholmspolisen är involverad i arbete mot grovt organiserad brottslighet. Han pekar även på ytterligare kostnader.

– Den rädslan som det här skapar kostar stora pengar. Tänk bara på bostadspriser som sjunker när folk inte vill bo i de våldsamma områdena längre, säger han.

Kostnad för grov brottslighet
Andra exempel i forskningsstudien kan ses nedan:

En skjutning – 75 miljoner kronor

  • 1 person lätt skadad
  • 1 person svårt skadad
  • Anhöriga och vittnen
  • Polisutredning
  • Rättsväsende
  • 1 person gripen och dömd
Kriminellt gäng – 530 miljoner kronor
På en 20-årsperiod.
En gängmedlem – 23 miljoner kronor
För involvering i 15 år.
Värdetransportrån – 2 miljoner kronor Med förstörda fordon och ett rånbyte på några miljoner.
Personrån – 200 000 kronor Med små fysiska skador (utslagna tänder, bruten käke).